Żeberka duszone w cydrze to ciekawa propozycja. Ich smak ma nieco odmienny charakter od tych w tradycyjnych sosach, choć i te również lubię. Cydr nadaje delikatnego słodkawego smaku, a dzięki redukcji mięso nabywa nutki karmelu. Polecam :)
Składniki:
Żeberka umyć osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na rozgrzanym oleju smażyć żeberka na rumiany kolor z każdej strony. Zrumienione zalać szklanką cydru (na tej samej patelni) dzięki temu wydobędziemy cały smak po smażeniu. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewając odrobinę gorącej wody. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz