"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 9 lutego 2015

Żeberka w cydrze

Żeberka duszone w cydrze to ciekawa propozycja. Ich smak ma nieco odmienny charakter od tych w tradycyjnych sosach, choć i te również lubię. Cydr nadaje delikatnego słodkawego smaku, a dzięki redukcji mięso nabywa nutki karmelu. Polecam :)


Składniki:

  • 1200 g żeberek

  • ok.1  szklanka cydru 

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia


 

Żeberka umyć osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na rozgrzanym oleju smażyć żeberka na rumiany kolor z każdej strony. Zrumienione zalać szklanką cydru (na tej samej patelni) dzięki temu wydobędziemy cały smak po smażeniu. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewając odrobinę gorącej wody. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz