Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 3 łyżki rumu
- płaska łyżeczka cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 5 g masła
Dodatkowo: tłuszcz do smażenia i cukier puder do oprószenia
Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski, dodać resztę składników - początkowo składniki posiekać nożem a potem zagnieść ręką na jednolitą masę, wtłaczając w nie dużo powietrza. Wyrabiać tak długo aż w środku będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto podzielić na kilka partii. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (cieniej niż na pierogi) delikatnie podsypując mąką i kroić radełkiem w 3 cm szerokości paski. Każdy pasek przekroić po skosie w poprzek na 15 cm kawałki, a na środku każdego z nich wzdłuż nakroić otworek i przewijać przez niego jedną końcówkę faworka. Przewinięte faworki przykryć ściereczką żeby nie wysychały. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz. Gdy na rozgrzany tłuszcz wrzucimy kawałek ciasta a on natychmiast wypłynie od dna na wierzch oznaczać to będzie, że tłuszcz ma idealną temperaturę do smażenia. Wrzucamy do rondla po kilka faworków i smażymy je na złoty kolor z obu stron, odwracając je np. patyczkiem do szaszłyków. Usmażone wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie układamy na półmisku oprószając je przesiewanym przez sitko cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi czubaty talerz chrupiących chruścików. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz