Składniki:
- makaron Spaghetti
- 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
- 150 g wędzonego boczku (raczej chudszego)
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 30%
- ok. 100 g startego sera np. parmezan lub mozzarella albo innego
- posiekana natka pietruszki
Do osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
W czasie kiedy gotuje się makaron przygotujemy sos. Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na rumiano na patelni. Zrumienione kawałki boczku zdejmujemy z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz, na którym przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy ponownie skwarki boczku i na chwilkę odstawiamy to na bok. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelnię z boczkiem i cebulką wlewamy roztrzepane żółtka ze śmietaną i dodajemy ser. Całość mieszając zagotowujemy. Sos podczas podgrzewania zgęstnieje i wtedy dodajemy do niego odcedzony makaron, całość mieszamy i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i podajemy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz