"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 11 lutego 2015

Spaghetti carbonara

Klasyczna ale za to wspaniała wersja spaghetti. Jednak to co proste to najlepsze :)


Składniki:

  • makaron Spaghetti

  • 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu

  • 150 g wędzonego boczku (raczej chudszego)

  • 1 cebula

  • 2 żółtka

  • 200 ml śmietanki 30%

  • ok. 100 g startego sera np. parmezan lub mozzarella albo innego

  • posiekana natka pietruszki


 

Do osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

W czasie kiedy gotuje się makaron przygotujemy sos. Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na rumiano na patelni. Zrumienione kawałki boczku zdejmujemy z patelni pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz, na którym przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy ponownie skwarki boczku i na chwilkę odstawiamy to na bok. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelnię z boczkiem i cebulką wlewamy roztrzepane żółtka ze śmietaną i dodajemy ser. Całość mieszając zagotowujemy. Sos podczas podgrzewania zgęstnieje i wtedy dodajemy do niego odcedzony makaron, całość mieszamy i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i podajemy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz