Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/4 małego korzenia selera
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- vegeta natur lub sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- posiekany świeży koperek
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w gulaszową kostkę.
Cebulę, seler (korzeń), marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Selera naciowego umyć i obrać pociągając łykowatą wierzchnią część (tak jak obieramy rabarbar :) ) i pokroić w plasterki.
Na patelni rozpuścić masło. Mięso oprószyć mąką, wymieszać tak żeby każdy kawałek był w niej obtoczony. Na rozgrzanym maśle obsmażyć przygotowane w mące mięso aż się lekko zarumieni, pamiętając o częstym mieszaniu. Zrumienione mięso przełożyć do rondla pozostawiając na patelni tłuszcz. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucić przygotowane warzywa i posiekane ząbki czosnku. Warzywa smażyć ciągle mieszając, aż zrobią się szkliste. Przesmażone warzywa przełożyć do rondla z mięsem. Całość zalać ciepłą przegotowaną wodą. Wody wlać tyle żeby zakryła mięso z warzywami. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, vegetę lub sól, paprykę mieloną i dusić (pod lekko uchyloną pokrywką) na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W czasie duszenia sos się zredukuje i zagęści. Na koniec doprawić mielonym pieprzem, a przed podaniem dodać 1-2 łyżki śmietany kremówki i posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz