"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 22 lutego 2015

Kruche ciasteczka maślane z maszynki do mięsa

Tradycyjne ciasteczka wyciskane przez maszynkę do mielenia mięsa. Zapewne wielu z Was ma je we wspomnieniach ze swojego dzieciństwa. Ja wyjęłam specjalnie z głębokiej szafki taką maszynkę aby przypomnieć sobie smak tych cudownych ciasteczek. Z podanych proporcji wychodzi ich całkiem sporo i świetnie przechowują się w szczelnym pojemniku -  ja startuję z podwójnej porcji składników.

Pyszne, chrupiące,  kruchutkie. Wspaniale smakują do herbatki lub kawy albo ciepłego mleka :) Mmm - Polecam :)

 


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g zimnego smalcu

  • 150 g zimnego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)

  • 1 jajko

  • 1 żółtko


 

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać zimne masło i smalec pokrojone w mniejsze kawałki, posiekać całość nożem. Dodać roztrzepane jajko z żółtkiem. Całość szybko lecz dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok pół godziny. 

W tym czasie przygotować maszynkę z nakładką do wyciskania ciastek.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Schłodzone ciasto przepuszczać porcjami przez maszynkę. Urywać 10-15 cm ciasteczka i układać na blasze. Wstawić do gorącego piekarnika i piec na rumiany kolor ok. 15 minut.

W zasadzie ciasteczka gotowe. Ale możecie je wykończyć jeszcze lukrem lub polewą czekoladową lub zostawić takie bez niczego, też są pyszne i lepiej się przechowują- Smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. Takie ciastka to poezja, choć ja znam takie na majonezie ze starego przepisu rodzinnego. Też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Qchenne kaprysy22 lutego 2015 21:24

    Poezja to najlepsze określenie :) a swoją drogą nie znam wersji z majonezem, za to pamiętam, że dawno temu moja ciocia dodawała mielone skwarki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń