"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 17 lutego 2015

Śledzik z gruszką i żurawiną

To zdecydowanie słodko- kwaśna wersja śledzi. Niebanalna i idealna wręcz na każdą okazję. Zrób i zaskocz wszystkich tym ciekawym zestawieniem smaków. Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Śledziki z gruszką i żurawiną[/caption]

Składniki:

  • 250 g matjasów

  • 1 gruszka

  • garść suszonej żurawiny

  • sok z 1 dużej cytryny

  • olej do zalania

  • szczypta soli


 

Śledzie wymoczyć do odpowiedniego stopnia zasolenia. Skropić sokiem z cytryny i zamarynować ok. 30 minut.

Żurawinę zalać gorącą wodą i namoczyć na 5-10 minut. Odcedzić.

Gruszkę obrać, pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny.

Zamarynowane śledzie pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przygotowaną żurawinę i gruszki. Wszystko przełożyć do słoiczka. Całość zalać olejem ze szczyptą soli. Śledzie najlepsze są następnego dnia o ile Wy się powstrzymacie od spałaszowania ich od razu.  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz