[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Składniki:
- 250 g matjasów
- 1 gruszka
- garść suszonej żurawiny
- sok z 1 dużej cytryny
- olej do zalania
- szczypta soli
Śledzie wymoczyć do odpowiedniego stopnia zasolenia. Skropić sokiem z cytryny i zamarynować ok. 30 minut.
Żurawinę zalać gorącą wodą i namoczyć na 5-10 minut. Odcedzić.
Gruszkę obrać, pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny.
Zamarynowane śledzie pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przygotowaną żurawinę i gruszki. Wszystko przełożyć do słoiczka. Całość zalać olejem ze szczyptą soli. Śledzie najlepsze są następnego dnia o ile Wy się powstrzymacie od spałaszowania ich od razu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz