"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 12 lutego 2015

Żeberka w sosie cydrowo - rozmarynowym

Żeberka w sosie cydrowo- rozmarynowym to rozszerzona wersja "żeberek w cydrze".


Składniki:

  • 1200 g żeberek

  • ok.1  szklanki cydru + 100 ml cydru do przygotowania sosu

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • 2 łyżki ketchupu

  • łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 2 ząbki czosnku - drobno posiekane

  • łyżka słodkiej papryki


 

Żeberka umyć osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na rozgrzanym oleju smażyć żeberka na rumiany kolor z każdej strony. Zrumienione zalać szklanką cydru (na tej samej patelni) dzięki temu wydobędziemy cały smak po smażeniu. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewając odrobinę gorącej wody.

Kiedy mięso się dusi możemy przygotować składniki sosu: ketchup wymieszać z rozmiażdżonym w moździerzu rozmarynem, czosnkiem i papryką, dolać 100 ml cydru, dokładnie wymieszać i wlać do żeberek. Dusić całość aż sos się zredukuje. Przed podaniem sos przecedzić dzięki temu uzyskacie piękną gładką emulsję bez drażniących suchych cząstek rozmarynu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz