Składniki:
- 1200 g żeberek
- ok.1 szklanki cydru + 100 ml cydru do przygotowania sosu
- sól
- pieprz
- olej
- 2 łyżki ketchupu
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
- łyżka słodkiej papryki
Żeberka umyć osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na rozgrzanym oleju smażyć żeberka na rumiany kolor z każdej strony. Zrumienione zalać szklanką cydru (na tej samej patelni) dzięki temu wydobędziemy cały smak po smażeniu. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewając odrobinę gorącej wody.
Kiedy mięso się dusi możemy przygotować składniki sosu: ketchup wymieszać z rozmiażdżonym w moździerzu rozmarynem, czosnkiem i papryką, dolać 100 ml cydru, dokładnie wymieszać i wlać do żeberek. Dusić całość aż sos się zredukuje. Przed podaniem sos przecedzić dzięki temu uzyskacie piękną gładką emulsję bez drażniących suchych cząstek rozmarynu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz