"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 13 lutego 2015

Kotlety drobiowe z serem

Tym razem zaserwuję puszyste kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem ubitych jajek, sera i natki pietruszki. Oprócz tego, że są pyszne to jeszcze ładnie wyglądają. Idealnie smakują z surówką z marchewki i ananasa (lub innej ulubionej) no i z frytkami :)


Składniki na ok. 12 szt.:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 3 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 4 łyżki mąki

  • przyprawa do kurczaka

  • papryka ostra mielona

  • sól

  • 100 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki

  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki


 


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kosteczkę, posolić.

Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać olej i przyprawy, ponownie zmiksować, teraz stopniowo dodawać mąkę ciągle miksując. Do masy jajecznej dodać starty ser i natkę, wymieszać łyżką i wlać do pokrojonego mięsa. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju kotleciki w formie placków. Usmażone zdejmować na talerz z ręcznikiem papierowym aby osuszyć z tłuszczu. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Idealny obiadzik:)

    Polecam fajne zdrowe przepisy.
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń