"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 23 lutego 2015

Polenta - idealny dodatek do mięs z sosami

Polenta, mamałyga - jak zwał tak zwał ale chodzi o to samo, czyli o potrawę z kaszki lub mąki kukurydzianej. U nas mało popularna, lecz we Włoszech polenta to potrawa narodowa. Pod nazwą mamałyga popularna jest w krajach kuchni rumuńskiej, bułgarskiej i ukraińskiej. Polentę możemy serwować na słono jak i na słodko, w postaci papki lub w dowolnie pokrojone kawałki. Możemy ją podawać z sosami, mięsami, owocami, twarogiem, ze śmietaną, z cukrem, obsmażoną a nawet grillowaną. Polecam  spróbować :)

 


Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej

  • sól

  • gorąca woda w kubku do dolewania w czasie gotowania


 

W garnku (najlepiej z grubym dnem) zagotować  2 szklanki osolonej wody. W dodatkowym kubku przygotować gorącą wodę, która będzie nam potrzebna do dolewania do kaszy w trakcie jej gotowania. Do gotującej się wody wsypujemy cienkim strumieniem najpierw pół szklanki przygotowanej kaszki, zbyt nagłe wsypanie spowoduje że zrobi nam się wielka klucha. W trakcie wsypywania i gotowania ciągle mieszamy energicznie drewnianą łyżką żeby kasza nie przypaliła się. Kiedy pierwsza porcja zgęstnieje dolewamy trochę gorącej wody z kubka aby kaszę rozrzedzić, a kiedy zagotuje się ponownie, dosypujemy kolejną porcję kaszy ale nie całość tylko jej połowę, pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. I teraz znowu dolewamy odrobinę wody i ponownie część kaszy i tak aż sucha kasza nam się już skończy. Gotowanie wymaga trochę czasu ok 15-20 minut. Ten czas nada kaszce smaku i wyeliminuje delikatnie gorzkawy smak jaki posiada w sobie ten rodzaj kaszki. Dobrze ugotowana kasza powinna odstawać od ścianek garnka, wówczas przekładamy ją na zmoczone zimną wodą płaskie naczynie (talerz, taca, naczynie żaroodporne itp.), wygładzamy łyżką i odstawiamy do ściągnięcia. Stężałą kaszkę kroimy w kostki. Ja tuż przed podaniem obsmażam je leciutko na patelni z masłem. Gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz