Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- sól
- gorąca woda w kubku do dolewania w czasie gotowania
W garnku (najlepiej z grubym dnem) zagotować 2 szklanki osolonej wody. W dodatkowym kubku przygotować gorącą wodę, która będzie nam potrzebna do dolewania do kaszy w trakcie jej gotowania. Do gotującej się wody wsypujemy cienkim strumieniem najpierw pół szklanki przygotowanej kaszki, zbyt nagłe wsypanie spowoduje że zrobi nam się wielka klucha. W trakcie wsypywania i gotowania ciągle mieszamy energicznie drewnianą łyżką żeby kasza nie przypaliła się. Kiedy pierwsza porcja zgęstnieje dolewamy trochę gorącej wody z kubka aby kaszę rozrzedzić, a kiedy zagotuje się ponownie, dosypujemy kolejną porcję kaszy ale nie całość tylko jej połowę, pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. I teraz znowu dolewamy odrobinę wody i ponownie część kaszy i tak aż sucha kasza nam się już skończy. Gotowanie wymaga trochę czasu ok 15-20 minut. Ten czas nada kaszce smaku i wyeliminuje delikatnie gorzkawy smak jaki posiada w sobie ten rodzaj kaszki. Dobrze ugotowana kasza powinna odstawać od ścianek garnka, wówczas przekładamy ją na zmoczone zimną wodą płaskie naczynie (talerz, taca, naczynie żaroodporne itp.), wygładzamy łyżką i odstawiamy do ściągnięcia. Stężałą kaszkę kroimy w kostki. Ja tuż przed podaniem obsmażam je leciutko na patelni z masłem. Gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz