"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 7 lutego 2015

Imprezowe przekąski z tuńczykiem - tortilla

Takie malutkie imprezowe przekąski można przygotować w mgnieniu oka, ale najlepiej zrobić je wcześniej nawet na kilka godzin przed imprezą aby smaki dobrze się połączyły a placki delikatnie zmiękły i trzymały nadaną im formę. Niebanalna przekąska, zróbcie ją sami :)


Składniki:

  • 4 placki tortilli

  • 2 opakowania po 150 g serka śmietankowego Łaciaty

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

  • sałata (najlepiej kolorowy mix)

  • sól, pieprz do smaku 

  • 2 szczypty przyprawy "Pomidory z chilli i oregano" w wiórkach


 

Serki przełożyć do miseczki i doprawić do smaku podanymi przyprawami. Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać do serków.

Każdy placek tortilli posmarować doprawionym serkiem, posypać warstwę odsączonego tuńczyka, ułożyć warstwę porwanej sałaty.

Obłożone farszem tortille zwijać w dosyć ciasne ruloniki. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilka godzin aby całość przeszła smakiem a placki w tym czasie zmiękną. Przed podaniem pokroić po skosie w małe porcje tworząc przekąski na jeden kęs. Dodatkowo można związać każdą szczypiorkiem dla dekoracyjnego efektu. Smacznego :) 

Domowe placki tortilli - kliknij !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz