"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 1 kwietnia 2016

Wyśmienite rolady wołowe


Składniki:

  • 8 plastrów wołowiny zrazowej

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ogórki kiszone

  • 300 g boczku wędzonego parzonego

  • musztarda

  • sól

  • pieprz mielony

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

  • bulion warzywny lub gorąca woda

  • ziele angielskie

  • listek laurowy


 

Każdy kawałek wołowiny rozbić tłuczkiem na bardzo cienki plaster, posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Cebulę, ogórki kiszone i boczek pokroić w drobną kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i nałożyć łyżkę pokrojonego boczku oraz łyżkę pokrojonych ogórków z cebulą. Ciasno zwinąć w roladę. Aby uniknąć rozwijania rolad podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Każdą roladę panierować w mące i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z każdej strony. Usmażone rolady przełożyć do płaskiego garnka podlać bulionem lub gorącą osoloną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić do uzyskania pożądanej miękkości mięsa. Dzięki temu, że rolady panierowaliśmy przed smażeniem w mące, podczas ich duszenia zagęści się nam sos. Gotowe rolady idealnie smakują z wyrazistą surówką np. z pora z jabłkiem i gotowanymi ziemniakami.



 

 

 


 

 

Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz