"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 20 lutego 2016

Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

Pyszny dorsz w sosie słodko-kwaśnym. Idealny na ciepło jak i na zimno. Polecam :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="194"] Dorsz w sosie słodko-kwaśnym[/caption]

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza bez skóry (2 mniejsze)

  • mąka do panierowania

  • jajko + 2 łyżki mleka do panierowania 

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia


 

Rybę umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem - odstawić na pół godziny. Po tym czasie każdy kawałek obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki przełożyć do wysokiej miseczki.

Sos:

  • 2 cebule pokrojone w półplasterki

  • łyżka papryki słodkiej w proszku

  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego

  • 4 łyżki magii

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • 4 łyżki cukru

  • szklanka wody


 

Na pozostałym tłuszczu po smażeniu ryby usmażyć pokrojoną cebulę, dodać paprykę mieloną. Kiedy cebulka zmięknie (nie ma być rumiana) dodajemy cukier, mieszamy, ocet balsamiczny, ketchup i wodę, wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy na wolnym ogniu. Jeszcze gorącym sosem zalewamy usmażoną rybę. Gotowe :) po ostudzeniu włożyć do lodówki - najlepszego smaku całość nabiera następnego dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz