[caption id="" align="aligncenter" width="194"]

Składniki:
- 300 g filetów z dorsza bez skóry (2 mniejsze)
- mąka do panierowania
- jajko + 2 łyżki mleka do panierowania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Rybę umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem - odstawić na pół godziny. Po tym czasie każdy kawałek obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki przełożyć do wysokiej miseczki.
Sos:
- 2 cebule pokrojone w półplasterki
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki magii
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki cukru
- szklanka wody
Na pozostałym tłuszczu po smażeniu ryby usmażyć pokrojoną cebulę, dodać paprykę mieloną. Kiedy cebulka zmięknie (nie ma być rumiana) dodajemy cukier, mieszamy, ocet balsamiczny, ketchup i wodę, wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze kilka minut gotujemy na wolnym ogniu. Jeszcze gorącym sosem zalewamy usmażoną rybę. Gotowe :) po ostudzeniu włożyć do lodówki - najlepszego smaku całość nabiera następnego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz