"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 marca 2016

Kurczak w galarecie - galaretka drobiowa

 


Składniki:

  • ok. 1,5 kg kurczak

  • 3 marchewki

  • kawałek selera

  • 1 korzeń pietruszki

  • por (mały)

  • piramidki smaku do rosołu (kompozycja gotowych przypraw ziołowych, dostępne w Lidlu)

  • sól lub inna przyprawa do smaku (vegeta, ziarenka smaku)

  • 3 łyżki żelatyny

  • ocet do smaku ok. 7 łyżek


 

Kurczaka dzielimy na elementy: odkrawamy uda, skrzydełka, piersi. Wszystkie elementy dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. dodajemy piramidki smaku i gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy i myjemy warzywa. dokładamy je do garnka z mięsem i dalej na bardzo małym ogniu gotujemy ok. godzinę czasu.Rosół doprawiamy do smaku solą lub inną ulubioną przyprawą, tak aby smak wywaru był wyrazisty. Mało słony wywar da mdły smak galarety więc warto na to zwrócić uwagę. Kiedy mięso i warzywa będą dostatecznie miękkie wyjmujemy je z rosołu, chwilę studzimy i obieramy mięso od kości. Zarówno mięso jak i marchewkę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do szklanej miski. Dla dekoracji można dodać posiekaną natkę pietruszki. Odmierzamy 1 litr gorącego rosołu z kurczaka, rozpuszczamy w nim 3 czubate łyżki żelatyny (nie gotujemy), mieszamy aż żelatyna całkiem się rozpuści. Doprawiamy do smaku octem ok 7 łyżek na tą ilość. Chwilkę studzimy i lekko przestygniętym wywarem zalewamy pokrojone mięso. Całość odstawiamy do stężenia galarety do lodówki.



 

Gotowe - smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz