"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 25 marca 2016

Żurek na klopsikach z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Wobec tego mogłabym go jesć zdecydowanie częściej niż tylko jako tradycyjne danie na święta Wielkanocne. Ale jest coś co świadczy o wyjątkowości tej pysznej zupy. Jest to sposób wykonania i podania. I taki sposób przedstawię Wam dzisiaj. Zamiast tradycyjnej sparzonej, tradycyjnie pokrojonej kiełbasy, ja proponuję surową wycisnąć z osłonki i ulepić z niej klopsiki. Zupa nabiera cudownego smaku i aromatu pochodzącego z kiełbasianego mięsa. Kolejnym elementem jest podanie żurku z jajkiem na twardo, ponieważ u nas zwykle jadamy podany z ziemniakami. 


Składniki:

  • ok. 300 g białej kiełbasy surowej

  • 1 litr wody

  • marchewka

  • kawałek selera

  • listek angielski

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • pieprz w ziarenkach ok. 4-5

  • majeranek

  • sól

  • 1 szkl. zakwasu na żurek

  • śmietana 30 %

  • jajka ugotowane na twardo


 

W garnku nastawić wodę. Dodać obrany kawałek selera i obraną startą lub pokrojoną w kostkę marchewkę. Do wywaru dołożyć przyprawy i zagotować. W tym czasie wycisnąć z osłonki białą kiełbasę a z wyciśniętego mięsa ulepić małe klopsiki. Wrzucać je na gotujący się wywar z warzyw z przyprawami. Po kilku minutach, kiedy klopsiki są już ścięte, dolać zakwas żurku. Gotować jeszcze ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec zabielić śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku solą.  Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz