Składniki:
- ok. 300 g białej kiełbasy surowej
- 1 litr wody
- marchewka
- kawałek selera
- listek angielski
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz w ziarenkach ok. 4-5
- majeranek
- sól
- 1 szkl. zakwasu na żurek
- śmietana 30 %
- jajka ugotowane na twardo
W garnku nastawić wodę. Dodać obrany kawałek selera i obraną startą lub pokrojoną w kostkę marchewkę. Do wywaru dołożyć przyprawy i zagotować. W tym czasie wycisnąć z osłonki białą kiełbasę a z wyciśniętego mięsa ulepić małe klopsiki. Wrzucać je na gotujący się wywar z warzyw z przyprawami. Po kilku minutach, kiedy klopsiki są już ścięte, dolać zakwas żurku. Gotować jeszcze ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec zabielić śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz