"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 27 marca 2016

Śnieżny puch - eleganckie i pyszne ciasto bez pieczenia

Ciasto łatwe, bez pieczenia, mega pyszne, nie ma prawa nie udać się. Same zalety - polecam :)

 


Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego (ja kupuję już trzykrotnie mielony w kostkach)

  • 2 galaretki u mnie ananasowe (tu smak wg uznania)

  • 0,5 litra gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 3 opakowania Śnieżki (na mleko nie na wodę)

  • 400 ml zimnego mleka

  • ok. 200 g herbatników do wyłożenia spodu blaszki

  • gorzka lub mleczna czekolada (schłodzona i starta na wiórki na tarce)


 

Jeśli macie twaróg niemielony to trzeba go zmielić dwukrotnie.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.

Śnieżki ubić z zimnym mlekiem. Następnie dodać je do masy serowej i dokładnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Teraz stopniowo, po 1-2 łyżki, dodawać zimną galaretkę - ciągle miksując.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Wlać masę serową, wyrównać, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało. Życzę Smacznego :)

Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta :)


Źródło inspiracji 

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Dzisiaj zrobię. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam jakie wymiary tej blachy

    OdpowiedzUsuń