Składniki:
- 0,5 kg twarogu półtłustego (ja kupuję już trzykrotnie mielony w kostkach)
- 2 galaretki u mnie ananasowe (tu smak wg uznania)
- 0,5 litra gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 opakowania Śnieżki (na mleko nie na wodę)
- 400 ml zimnego mleka
- ok. 200 g herbatników do wyłożenia spodu blaszki
- gorzka lub mleczna czekolada (schłodzona i starta na wiórki na tarce)
Jeśli macie twaróg niemielony to trzeba go zmielić dwukrotnie.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
Śnieżki ubić z zimnym mlekiem. Następnie dodać je do masy serowej i dokładnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Teraz stopniowo, po 1-2 łyżki, dodawać zimną galaretkę - ciągle miksując.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Wlać masę serową, wyrównać, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało. Życzę Smacznego :)
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta :)
Źródło inspiracji
Wygląda pysznie. Dzisiaj zrobię. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam jakie wymiary tej blachy
OdpowiedzUsuń