"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 25 marca 2016

Wiosenna sałatka ze śledziem


Składniki:

  • 3 podwójne filety śledzi marynowanych (obrane ze skóry) 

  • 1 cebula

  • 1 duże twarde jabłko

  • pęczek rzodkiewek

  • szczypiorek

  • 4-5 łyżek gęstej śmietany (można zastąpić jogurtem Bałkańskim)

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • sól do smaku

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • sok z cytryny do smaku


Jak zamarynować śledzie pisałam w jednym z wcześniejszych postów. Znajdziecie go klikając TUTAJ.

Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez, posiekany szczypiorek, startą na dużych oczkach tarki rzodkiewkę, wymieszać doprawić do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki aby smaki przeszły sobą. Sałatka najlepiej smakuje jeśli jest dobrze schłodzona. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz