Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kaczki
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Składniki sosu:
- pół słoiczka miodu (ok. 200 g)
- 2-3 łyżki wody
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- przyprawy pozostałe z nacierania piersi
- sól, pieprz do smaku
- 5 śliwek suszonych (nie koniecznie)
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórkę naciąć w kratkę. Podane przyprawy dokładnie połączyć/wymieszać w małej miseczce. Sporządzoną mieszanką natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać olej. Przyprawione piersi obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia. Jedynie na ostatnie 5 minut można mięso zakryć pokrywką od naczynia lub folią aluminiową. Gotowe piersi powinny być rumiane z wierzchu a różowe i soczyste w środku.
W czasie przygotowywania mięsa smażymy pokrojoną w półplasterki cebulkę (na oleju pozostałym ze smażenia mięsa). Cebulkę smażymy aż zmięknie uważając żeby jej nie spalić bo będzie gorzka. Na koniec smażenia doprawić do smaku solą.
W małym garnku rozpuścić miód z 2-3 łyżkami wody. Do rozpuszczonego miodu dolewać stopniowo do smaku ocet balsamiczny, który idealnie przełamie słodycz miodu i zaostrzy smak, dosypać resztę mieszanki przypraw jaka pozostała z przyprawiania mięsa. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak to oczywiście sos można dodatkowo doprawić takimi samymi przyprawami. Na koniec doprawić również solą i dodać śliwki suszone.
Upieczone piersi wyjąć, dać im odpocząć ok 5 minut aby zawarte w nich soki dokładnie się rozłożyły po całości mięsa. Po tym czasie mięso pokroić w ok 1 cm grubości plasterki. Włożyć je do przygotowanego sosu i w zasadzie gotowe. Do sosu miodowego dolać również sos powstały podczas pieczenia. Piersi podawać na podsmażonej cebulce, polane sosem. Idealnie smakują z kopytkami lub z gotowanymi ziemniakami i zestawem ulubionych surówek. Smacznego :)
Jutro dzień faceta, myślę że mojemu się spodoba :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń