"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 9 marca 2016

Pierś z kaczki w sosie miodowo-korzennym

Pyszna, aromatyczna i wykwintna wersja piersi z kaczki. Pachnący zestaw przypraw napawa świątecznym klimatem. I pomimo, że taką wersję piersi możemy robić na każdy dzień to zdecydowanie pasuje również na świąteczny stół. Zróbcie sami i przekonajcie się. Polecam :)


Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki

  • łyżeczka przyprawy do piernika

  • pół łyżeczki kurkumy w proszku

  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Składniki sosu:

  • pół słoiczka miodu (ok. 200 g)

  • 2-3 łyżki wody

  • 1/3 szklanki octu balsamicznego

  • przyprawy pozostałe z nacierania piersi

  • sól, pieprz do smaku

  • 5 śliwek suszonych (nie koniecznie)


Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórkę naciąć w kratkę. Podane przyprawy dokładnie połączyć/wymieszać w małej miseczce. Sporządzoną mieszanką natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać olej. Przyprawione piersi obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia. Jedynie na ostatnie 5 minut można mięso zakryć pokrywką od naczynia lub folią aluminiową. Gotowe piersi powinny być rumiane z wierzchu a różowe i soczyste w środku.

W czasie przygotowywania mięsa smażymy pokrojoną w półplasterki cebulkę (na oleju pozostałym ze smażenia mięsa). Cebulkę smażymy aż zmięknie uważając żeby jej nie spalić bo będzie gorzka. Na koniec smażenia doprawić do smaku solą.

W małym garnku rozpuścić miód z 2-3 łyżkami wody. Do rozpuszczonego miodu dolewać stopniowo do smaku ocet balsamiczny, który idealnie przełamie słodycz miodu i zaostrzy smak, dosypać resztę mieszanki przypraw jaka pozostała z przyprawiania mięsa. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak to oczywiście sos można dodatkowo doprawić takimi samymi przyprawami. Na koniec doprawić również solą i dodać śliwki suszone.

Upieczone piersi wyjąć, dać im odpocząć ok 5 minut aby zawarte w nich soki dokładnie się rozłożyły po całości mięsa. Po tym czasie mięso pokroić w ok 1 cm grubości plasterki. Włożyć je do przygotowanego sosu i w zasadzie gotowe. Do sosu miodowego dolać również sos powstały podczas pieczenia. Piersi podawać na podsmażonej cebulce, polane sosem. Idealnie smakują z kopytkami lub z gotowanymi ziemniakami i zestawem ulubionych surówek. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Jutro dzień faceta, myślę że mojemu się spodoba :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń