"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 marca 2016

Karkówka w powidłach

Pyszne i właściwie łatwe danie mięsne, które sprawdzi się na wiele okazji. Przepis dostałam od znajomej (Sylwia M. - pozdrawiam :) . Najpierw miałam okazję jeść ową karkówkę właśnie w jej wykonaniu. Była mega pyszna, więc grzechem by było aby jej przepisu nie powielić i nie podzielić się nim z innymi. Tak więc to czynię. Zapewniam, że mięso migiem znika z talerzy i życzę smacznego :)


Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki bez kości

  • ziarenka smaku 

  • papryka słodka mielona

  • masło klarowane do smażenia 

  • 2 duże cebule pokrojone w półplasterki

  • 6 łyżek ketchupu (łagodny lub ostry to już wg uznania)

  • 6 łyżek powideł śliwkowych

  • 6 łyżek wody


Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 1 cm grubości plastry. Każdy kawałek mięsa posypać ziarenkami smaku i papryką. Odstawić na kilka godzin do lodówki (może być nawet na całą noc) aby mięso dobrze przeszło przyprawami. Tak przygotowane plastry  karkówki (po tych kilku godzinach marynowania) obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Na koniec po usmażeniu mięsa wrzucamy na ten sam tłuszcz cebule pokrojone w półplasterki i smażymy aż zmiękną.

W między czasie przygotować sos: wymieszać ketchup z powidłami i przegotowaną wodą. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwy mięsa, posmarować delikatnie sosem, znowu mięso i sos aż na końcu na ostatniej warstwie mięsa kładziemy przesmażoną cebulę i zalewamy wierzch sosem. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy na ok 2 godziny do gorącego piekarnika. Gotowe mięso powinno być mięciutkie.

Ilość sosu można sobie w razie potrzeby zwiększać wg zasady : 1 łyżka ketchupu :1 łyżka powideł :1 łyżka wody.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz