Składniki:
- ok. 1 kg karkówki bez kości
- ziarenka smaku
- papryka słodka mielona
- masło klarowane do smażenia
- 2 duże cebule pokrojone w półplasterki
- 6 łyżek ketchupu (łagodny lub ostry to już wg uznania)
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 6 łyżek wody
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 1 cm grubości plastry. Każdy kawałek mięsa posypać ziarenkami smaku i papryką. Odstawić na kilka godzin do lodówki (może być nawet na całą noc) aby mięso dobrze przeszło przyprawami. Tak przygotowane plastry karkówki (po tych kilku godzinach marynowania) obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Na koniec po usmażeniu mięsa wrzucamy na ten sam tłuszcz cebule pokrojone w półplasterki i smażymy aż zmiękną.
W między czasie przygotować sos: wymieszać ketchup z powidłami i przegotowaną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 *C.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwy mięsa, posmarować delikatnie sosem, znowu mięso i sos aż na końcu na ostatniej warstwie mięsa kładziemy przesmażoną cebulę i zalewamy wierzch sosem. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy na ok 2 godziny do gorącego piekarnika. Gotowe mięso powinno być mięciutkie.
Ilość sosu można sobie w razie potrzeby zwiększać wg zasady : 1 łyżka ketchupu :1 łyżka powideł :1 łyżka wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz