Składniki:
- ok 1 kg kawałek schabu bez kości
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane i rozgniecione ze szczyptą soli
- sól
- pieprz mielony
- słodka papryka mielona
- olej
- 1 litr mleka
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i olejem. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na ok 60 minut w temperaturze 200*C. Od czasu do czasu dobrze jest polać schab mlekiem w którym się piecze. Upieczone mięso pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimny schab wyjąć z mleka, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Najlepiej kroić na następny dzień. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz