"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 24 marca 2016

Schab pieczony w mleku

Pyszny aromatyczny schab w sam raz na świąteczny półmisek z wędlinami a także idealny na codzienne kanapki. Taki schab to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, które mam wrażenie często smakują podobnie jedna do drugiej różniąc się jedynie nazwami i cenami ;) A każdy domowy wyrób zawsze jest wart polecenia. Polecam :)

 


Składniki:

  • ok 1 kg kawałek schabu bez kości

  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane i rozgniecione ze szczyptą soli

  • sól

  • pieprz mielony

  • słodka papryka mielona

  • olej

  • 1 litr mleka


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i olejem. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na ok 60 minut w temperaturze 200*C. Od czasu do czasu dobrze jest polać schab mlekiem w którym się piecze. Upieczone mięso pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimny schab wyjąć z mleka, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Najlepiej kroić na następny dzień. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz