Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 kulka sera mozzarella
- oregano suszone
- bazylia suszona
- puszka krojonych pomidorów
- oliwa z bazylią i cytryną
- ostra papryka mielona
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry wielkości pół dłoni, oprószyć solą, pieprzem, papryką, ziołami, polać oliwą i odstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia - pomidory przelać do płaskiego garnka (może być brytwanka) i chwilkę pogotować żeby odparowała woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i suszoną bazylią.
Przyprawione piersi lekko obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki z odparowanymi pomidorami (nie układać jedna na drugiej), całość dusić na małym ogniu ok 10 minut pod przykryciem.
Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na gorących kawałkach mięsa. Całość przykryć i jeszcze gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Pyszne polecam :)
Pierś z kurczaka w pomidorach świetnie komponuje się z ryżem na sypko i surówką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz