"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 19 marca 2016

Pierś z kurczaka w pomidorach z mozzarellą

Pyszne , aromatyczne danie - na każdą okazję, na obiad, na ciepłą kolację. 

 


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 1 kulka sera mozzarella 

  • oregano suszone

  • bazylia suszona

  • puszka krojonych pomidorów

  • oliwa z bazylią i cytryną

  • ostra papryka mielona

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

  • listki świeżej bazylii do dekoracji


 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry wielkości pół dłoni, oprószyć solą, pieprzem, papryką, ziołami, polać oliwą i odstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia - pomidory przelać do płaskiego garnka (może być brytwanka) i chwilkę pogotować żeby odparowała woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i suszoną bazylią.

Przyprawione piersi lekko obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki z odparowanymi pomidorami (nie układać jedna na drugiej), całość dusić na małym ogniu ok 10 minut pod przykryciem.

Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na gorących kawałkach mięsa. Całość przykryć i jeszcze gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią. Pyszne polecam :)

Pierś z kurczaka w pomidorach świetnie komponuje się z ryżem na sypko i surówką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz