"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 18 marca 2016

Kurczak w ziemniakach


Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki mąki

  • 200 g piersi z kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • sól, pieprz mielony do smaku (może być też Vegeta)

  • olej do smażenia


 

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. To samo zrobić z cebulą. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą dodać jajko, mąkę, sól i pieprz - całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przyprawione mięso i ponownie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący wkładać łyżką porcje ziemniaczanego ciasta i smażyć jak placki na rumiany kolor z obu stron. Usmażone zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe :) 

Takie placuszki idealnie smakują w zestawie z ulubioną surówką, gęstą kwaśną śmietaną lub różnymi sosami: majonezowym, czosnkowym, serowym itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz