Z okazji zbliżających się świąt, zapewne wiele osób zacznie przygotowywać się do swoich wypieków. Jakaś część z was będzie poszukiwać przepisów, najlepiej łatwych, na np. lukier do wykończenia mazurka, sernika czy też babki. Ja dzisiaj przygotowałam na tę okoliczność specjalny post, w którym przedstawię wam 4 sposoby na wykonanie lukru. Tradycyjnie możecie użyć miksera do zmiksowania składników (na najniższych obrotach) ale jeśli jesteście już znudzeni ciągłym myciem części miksera wystarczy, że użyjecie zwykłej łyżki i gwarantuję, że lukier będzie tak samo udany. Pamiętać należy aby cukier puder był bez grudek co ułatwi wam wykonanie tego zadania. No to przejdźmy do lukrowania :) powodzenia :)
1.Lukier ze śmietaną
Składniki:
Śmietanę podgrzać dosypać lukier i dokładnie go rozmieszać. Polać ciasto - gotowe :)
2. Lukier cytrynowy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Cukier puder wsypać do miski, dolać sok cytrynowy, dokładnie energicznie wymieszać. Polać ciasto - gotowe :)
3. Lukier królewski
- 2 łyżki białka od jajka
- 1 szklanka cukru pudru
Cukier wsypać do miski, dodać białko, dokładnie energicznie wymieszać , najlepiej drewnianą pałką do ucierania ciast. Polać ciasto - gotowe :)
4. Lukier aromatyczny
- 1-2 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli dowolnego aromatu do ciast (olejku)
Cukier wsypać do miski, dolać wodę i aromat, dokładnie energicznie wymieszać. Polać ciasto - gotowe :)
W każdej opcji lukru podaję przybliżone ilości składników. Jeśli po wymieszaniu składników lukier jest zbyt gęsty dodajemy po kilka kropli płynu i odwrotnie jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy po odrobinie cukru pudru.
Uwaga ! do sklejania chatek, choinek z pierników lepszy jest lukier gęściejszy, do polania babek nieco rzadszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz