"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 11 marca 2016

Francuskie kieszonki z kurczakiem i warzywami

Zapewne zostaje Wam nieraz mięso z ugotowanego w rosole kurczaka i nie bardzo wiecie co z nim zrobić aby nadać mu niebanalnej formy. Podpowiadam francuskie kieszonki. Pyszne z charakterem i zdecydowanie niebanalne :) 


Składniki:

  • dwa ugotowane uda od kurczaka lub podwójna pierś

  • 300 g mrożonych warzyw Trio (różyczki kalafiora i brokuła z mini marchewkami)

  • przyprawa do kurczaka

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • białko jajka

  • sól

  • 2 łyżki oleju


 

Mięso z ugotowanego kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić zamrożone warzywa, delikatnie posolić, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Gotowe warzywa odkryć i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 200*C.

Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć i lekko rozwałkować. Pokroić na 6 kwadratów. Na każdym kawałku układać łyżkę mięsa i porcję warzyw. Zlepiać w trójkąty dociskając każdy bok widelcem. Ułożyć na blaszce i posmarować wierzch każdej kieszonki białkiem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok.30 minut. Kieszonki muszą się pięknie zarumienić. Gotowe !





 

 

 

 

 

 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz