"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 marca 2016

Pierś z kaczki w marynacie z cytryną i rozmarynem


 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki

  • łyżka słodkiej mielonej papryki

  • pół łyżeczki soli

  • łyżeczka pieprzu ziołowego

  • łyżeczka suszonego rozmarynu

  • sok z połowy cytryny

  • 2-3 łyżki oleju


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórkę i lekko w głąb mięsa po skosie. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać - do powstałej marynaty włożyć mięso, dokładnie obtaczać je z każdej strony i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzać patelnię. Na gorącą (bez oleju, bo jest on w marynacie) kłaść skórą do dołu zamarynowane piersi kaczki, obsmażyć na rumiany kolor z obu stron. Potem każdy kawałek zawinąć oddzielnie w folię aluminiową i wstawić na ok. 20-30 minut do wcześniej nagrzanego do 180*C piekarnika. Im dłużej w piekarniku tym bardziej będzie ścięte mięso. Gotowe piersi pokroić w plastry o grubości ok pół centymetra. Podawać na ulubiony sposób. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz