Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kaczki
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórkę i lekko w głąb mięsa po skosie. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać - do powstałej marynaty włożyć mięso, dokładnie obtaczać je z każdej strony i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzać patelnię. Na gorącą (bez oleju, bo jest on w marynacie) kłaść skórą do dołu zamarynowane piersi kaczki, obsmażyć na rumiany kolor z obu stron. Potem każdy kawałek zawinąć oddzielnie w folię aluminiową i wstawić na ok. 20-30 minut do wcześniej nagrzanego do 180*C piekarnika. Im dłużej w piekarniku tym bardziej będzie ścięte mięso. Gotowe piersi pokroić w plastry o grubości ok pół centymetra. Podawać na ulubiony sposób. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz