Składniki:
- 2 średniej wielkości golonki (tylne)
- sól
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 4 ziarenka jałowca
- 3 średnie marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 10 cm kawałek pora
Golonki umyć, zalać gorącą wodą, dodać sól do smaku, ziele angielskie, jałowiec i listki laurowe. Gotować ok godzinę a po tym czasie dodać obrane i umyte warzywa i dalej gotować następną godzinę. Miękkie (nie mogą się rozpadać) golonki wyjąć z wywaru i ostudzić.
W tym czasie przygotować marynatę.
Składniki marynaty:
- 1 łyżka majeranku
- 1 czubata łyżka papryki słodkiej mielonej
- 0,5 l ciemnego piwa (np. Książęce ciemne)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego lub drobno posiekanego
- 2 cebule pokrojone w półplasterki
- pół łyżeczki soli
- 4 ziarenka jałowca
W misce wymieszać suche przyprawy, dodać owoce jałowca, olej, musztardę, miód, czosnek, pokrojoną cebulę, wymieszać i chwilkę odczekać aż cebula lekko zmięknie. Potem dolać piwo.
Przygotowaną marynatą zalać ugotowane ostudzone golonki, przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie co jakiś czas je obracać aby przeszły marynatą z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Zamarynowane golonki wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. godzinę. Po tym czasie goloneczki są idealnie mięciutkie i gotowe do spożycia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz