"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 7 marca 2016

Karkówka pieczona z pieczarkami

Łatwy przepis na smaczny obiad. Obsmażone plastry karkówki zalane sosem i dopieczone z dodatkami w piekarniku. To jeden z tych obiadów, które właściwie same się robią :)


Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości

  • sól i pieprz

  • mąka do panierowania

  • masło klarowane (lub olej) do smażenia

  • 500-600 g pieczarek

  • 2 cebule

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 

  • 4 łyżki octu winnego (w zastępstwie może być jabłkowy lub balsamiczny)

  • 4 łyżki magii w płynie

  • 4 łyżki cukru

  • szklanka wody


 

Mięso umyć, ususzyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry ok 1 cm grubości, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć z obu stron w mące i obsmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, do miękkiej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość jeszcze chwilkę podsmażyć aż pieczarki delikatnie zmiękną. Podsmażone warzywa rozłożyć między plastry usmażonego mięsa. W małym garnku lub miseczce przygotować zalewę (sos). Koncentrat pomidorowy rozmieszać dokładnie z wodą, magii, octem i cukrem. Przygotowaną zalewą zalać mięso z warzywami. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny/180*C. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie, a sos delikatnie zagęszczony. Smacznego :)

1 komentarz: