"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 20 marca 2016

Babka piaskowa - w sam raz na święta i na każdy inny dzień

 


Składniki:

  • 250 g masła (można dać również margarynę Kasię)

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


 

Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać.

Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Masło utrzeć na puszystą masę, do puszystego masła dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Następnie dodajemy po jednym żółtku, każde miksujemy po ok pół minuty.

Teraz dodajemy po łyżce mieszanki mąk, miksując na najniższych obrotach.

Do gładkiej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie za pomocą łyżki musimy ją wmieszać w ciasto.

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika.

Piec ok 60 minut w temperaturze 160*C (z termoobiegiem).

Sprawdzić suchość wbijając patyczek - jeśli po wyciągnięciu jest suchy to oznacza że ciasto już gotowe.

Wyjąć formę z piekarnika a po kilku minutach wyjąć ciasto na kratkę aby odparowało i ostygło.

Ostudzoną babkę posypać przesianym cukrem pudrem. Smacznego :)

1 komentarz: