Składniki:
- 250 g masła (można dać również margarynę Kasię)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać.
Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masło utrzeć na puszystą masę, do puszystego masła dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, każde miksujemy po ok pół minuty.
Teraz dodajemy po łyżce mieszanki mąk, miksując na najniższych obrotach.
Do gładkiej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie za pomocą łyżki musimy ją wmieszać w ciasto.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać dokładnie mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika.
Piec ok 60 minut w temperaturze 160*C (z termoobiegiem).
Sprawdzić suchość wbijając patyczek - jeśli po wyciągnięciu jest suchy to oznacza że ciasto już gotowe.
Wyjąć formę z piekarnika a po kilku minutach wyjąć ciasto na kratkę aby odparowało i ostygło.
Ostudzoną babkę posypać przesianym cukrem pudrem. Smacznego :)
pyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuń