Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- sól i pieprz
- mąka do panierowania
- masło klarowane (lub olej) do smażenia
- 500-600 g pieczarek
- 2 cebule
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego (w zastępstwie może być jabłkowy lub balsamiczny)
- 4 łyżki magii w płynie
- 4 łyżki cukru
- szklanka wody
Mięso umyć, ususzyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry ok 1 cm grubości, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć z obu stron w mące i obsmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, do miękkiej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość jeszcze chwilkę podsmażyć aż pieczarki delikatnie zmiękną. Podsmażone warzywa rozłożyć między plastry usmażonego mięsa. W małym garnku lub miseczce przygotować zalewę (sos). Koncentrat pomidorowy rozmieszać dokładnie z wodą, magii, octem i cukrem. Przygotowaną zalewą zalać mięso z warzywami. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny/180*C. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie, a sos delikatnie zagęszczony. Smacznego :)
Pyszne danie
OdpowiedzUsuń