"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Puszysty, wilgotny sernik z przepisu mamy

To świetny przepis - jeden z wielu spisanych z zeszytu mamy, który ma już grubo ponad 20 lat, a wciąż jest jednym z najlepszych - u mnie wyzwala nutkę sentymentu i dobrych wspomnień :) To przepis na sernik, który jeszcze na drugi, trzeci dzień jest idealnie puszysty i wilgotny - o ile tyle wytrzyma w lodówce, a nie w waszych brzuszkach ;) Gorąco polecam :)


Składniki na dużą blachę:

  • 1200 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

  • 125 g masła

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 1 budyń (opakowanie na 0,5 litra mleka)

  • 10 jaj

  • dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, posiekane migdały - do wyboru (ja używam rodzynek)


 

Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki wmieszać ją w masę serową. Na koniec dodać bakalie i delikatnie całość wymieszać. Gotową masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego (170*C) piekarnika i piec 70 minut (góra - dół) bez termoobiegu. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a jego drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika kiedy lekko przestygnie. Ja przed podaniem posypuję go dużą ilością cukru pudru, ale oczywiście możecie polać go lukrem, polewą lub wykończyć na swój inny ulubiony sposób. Mniam, smacznego :)

2 komentarze:

  1. Dzień dobry Pani,
    Wczoraj zrobiłam sernik wg Pani przepisu. Masa sernikowa była super lekka i delikatna kiedy wkładałam ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, tak jak Pani pisała . Niestety po uchyleniu drzwiczek piekarnika sernik opadł. Co zrobiłam źle ? Sernik i tak był smaczny, ale oczywiście już nie tak lekki. Będę wdzięczna za dodatkowe wskazówki,
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuję poeksperymentować z temp. pieczenia. Między piekarnikami może być różnica. Albo zbyt mocno uchylone drzwiczki po pieczeniu i może też to być powodem opadnięcia sernika.

    OdpowiedzUsuń