Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Sucharki zmielić w blenderze (ma powstać konsystencja bułki tartej). Krem czekoladowy podgrzać ok 30 sekund w mikrofali (musi być miękki). Zmielone sucharki dokładnie wymieszać łyżką z miękkim kremem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy, wrównać łyżką, odstawić do lodówki.
- MASA ŚMIETANKOWO-TWAROŻKOWA
- 500 ml śmietanki 30 lub 36% (zimnej, dobrze schłodzonej)
- 500 g naturalnego twarożku mielonego (może być z wiaderka lub podobny w 500 g opakowaniu)
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier waniliowy
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 gorącej wody do jej rozpuszczenia
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać do rozpuszczenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo po łyżce twarożku, cukier puder i ziarenka wanilii (lub cukier waniliowy). Na koniec cały czas miksując na najniższych obrotach dolewać rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem czekoladowym. Wyrównać wierzch i ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Ja tuż przed podaniem udekorowałam wierzch ciasta owocami w żelu, ale jeśli chcecie to można udekorować owocami świeżymi lub mrożonymi i zalać ostudzoną tężejącą galaretką. Mmmm pyszne, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz