"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 26 kwietnia 2015

Serowa rolada z szynką - np. na kanapki, przystawkę lub przekąskę

Dzisiaj w szybkim tempie przygotowałam pyszną roladę. Składniki do jej sporządzenia zwykle mam w lodówce więc takie szybkie zrobienie czegoś z niczego nie sprawia problemu. Takiej rolady już długi czas nie robiłam, gdzieś właściwie uleciała mi z pamięci, ale jakieś ładne lata temu gościła bardzo często na rodzinnym stole. Spróbujcie sami bo jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Nadzienie można sobie urozmaicać na swój smak, pomysł, gust. Za każdym razem wasza rolada może być inna - polecam :)

 


Składniki:

  • 250 g żółtego sera w jednym kawałku

  • 150 g (1 opakowanie) serka twarogowego "Hochland Kanapkowy z szynką"

  • 100 g szynki w plasterkach

  • papryka słodka w proszku do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


 

W rondelku zagotować wodę. Ser włożyć do foliowego woreczka i szczelnie zawiązać, włożyć do rondelka z zagotowaną wodą. Zestawić z ognia i już nie gotować. Woda powinna zakryć swobodnie cały kawałek sera. odczekać ok 10 minut aby ser był dobrze miękki, elastyczny ale nie rozpływający się. Kiedy ser jest w kąpieli wodnej możemy przygotować farsz. Serek przełożyć do miseczki, szynkę pokroić w kosteczkę i dodać do serka, Doprawić pierzem i papryką w proszku, wymieszać. Natkę posiekać bardzo drobno. Miękki ser żółty wyjąć z woreczka i delikatnie rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3-5 mm, posmarować farszem, posypać posiekaną natką, zwinąć dosyć ciasno w roladę, Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu roladę można kroić w dowolnej grubości plastry. Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Super pomysł
    Też robię roladę z sera
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/09/rolada-z-sera.html

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomita rolada :) na kanapke w sam raz :) ja polecam na kanapke domowe wedliny
    http://oobzarciuch.blogspot.com.es/search/label/domowa%20w%C4%99dlina

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie taką zrobimy :) a to inne dania serowe
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ser+%C5%BC%C3%B3%C5%82ty+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznw rolada ja tez dodaje do środka serek topiony domowy i polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  5. tez mi leciala:)a robilam dosyc czesto, tylko srodek smarowalam serkiem topionym, byla tez czerwona papryka drobno pokrojona, koperek, dobre sa tez ogorki konserwowe, no, ale tyle ile ludzi tyle smakow:)pzdr

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna jest taka rolada, kiedyś bardzo często ją robiłam. U mnie dzisiaj żeberka z cebulą w sosie własnym
    http://bulkazchlebem.pl/zeberka-z-cebula-w-sosie-wlasnym

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada - brzmi apetycznie:) a od siebie polecam pastę z sera żółtego - znakomita na kanapki:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/21-100011-pasta_z_sera_zoltego.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, zapraszam na czosnkowy boczek pieczony do kanapek http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/boczek-pieczony-do-kanapek.html

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, zapraszam na czosnkowy boczek pieczony do kanapek http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/boczek-pieczony-do-kanapek.html

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Żółte sery są the best, dojrzewające nawet porządkują florę bakteryjną - http://www.stachurska.eu/?p=17491 .

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dodaje jeszcze kilka grzybków marnowanych i paprykę czerwoną dla smaku i ładniej wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiszę, zrobię i zadziwię domowników :D

    http://www.buster.pw/buster-na-porodowce/

    OdpowiedzUsuń
  13. Meh, połączenie białego i żóltego sera dla mnie niestrawne... Na samą myśl mi się zbiera na mdłości.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda to obrzydliwie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna rolada ja tez dodaje do środka serek topiony domowy i polecam domowy wyrób serów np feta camembert parmezan http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  16. rolada jest super, tylko trzeba mieć dobry gatunkowo ser, żeby się nie rozpadło wszystko
    http://elwirski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Qchenne kaprysy27 kwietnia 2015 18:25

    Zgadza się, ser musi być dobry i nie ma mowy o seropodobnych zamiennikach :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Qchenne kaprysy27 kwietnia 2015 18:29

    To nie patrz ;) masz takie prawo.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł z tą roladą !!! Rolada godna wypróbowania.

    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/08/pomys-na-saatke-z-brokuem-serem-feta.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę wypróbować!

    Zpraszam serdecznie na moją organiczną zupę pomidorową!

    http://www.izagotuje.pl/2015/04/zupa-pomidorowa-zupa-pomidorowa-z-kluskami-zupa-pomidorowa-z-ryzem-przepis-na-zupe-pomidorowa-jak-zrobic-zupe-pomidorowa-kalorie-co-na-obiad-czysta-zupa-pomidorowa-pomidorowka.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Intrygujący wpis. Podziękowania dla autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Qchenne kaprysy3 maja 2015 14:12

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń