"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 12 kwietnia 2015

Pasztet drobiowy z żurawiną

Bardzo smaczny, prosty i właściwie szybki w wykonaniu pasztet drobiowy. Koszt również nie jest jakiś wygórowany. A pasztet jest idealny, w sam raz na świąteczny stół a także na codzienne kanapki. Zapewniam, że zasmakuje każdemu :)


 

Składniki:

  • ok. 1,4 kg ćwiartek kurczaka

  • 2 marchewki

  • średnia pietruszka

  • duża ususzona kajzerka

  • szklanka bulionu (uzyskanego podczas gotowania ćwiartek)

  • listek laurowy

  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

  • sól lub vegeta natur

  • pieprz mielony

  • żurawina (ilość dowolna)


 

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, posolić lub doprawić vegetą natur. Gotować na średnim ogniu. W tym czasie obrać i umyć warzywa, dodać je do garnka z mięsem. Dodać również listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotować do miękkości mięsa. Dobrze ugotowane mięso powinno lekko odchodzić od kości.

Suchą kajzerkę zalać gorącym wywarem z ćwiartek, odstawić do namoczenia. Miękkie ugotowane mięso obrać od kości. Z wywaru wyjąć również ugotowane warzywa. Teraz obrane od kości mięso, namoczoną kajzerkę i warzywa zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem na gładką masę. Całość doprawić zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Na koniec dodać suszoną żurawinę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy np. keksówki i piec 60 minut w 180*C. Upieczony pasztet wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Super pomysł na pasztet. Wspólnie walczmy o dobrą formę!!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń