"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 24 kwietnia 2015

Krem z pomidorów i pora

Krem z pomidorów i pora to pyszna zupa o gęstej kremowej konsystencji i konkretnym wyrazistym smaku. Świetnie smakuje sama w sobie ale możemy podać ją z pszennymi grzankami naturalnymi, czosnkowymi, serowymi lub z chrupiącą świeżą bagietką. Polecam :)


Składniki na 2 porcje:

  • łyżka masła 

  • łyżka oleju

  • pół średniego pora (cała jasna część i kawałek zielonej)

  • puszka (400 g) pomidorów bez skóry (najlepiej w cząstkach)

  • pół szklanki wywaru/bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 50 g topionego serka śmietankowego 

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • spora szczypta suszonej bazylii

  • kilka listków świeżej bazylii


 

Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i dusić aż zmniejszy on swoją objętość i zmięknie (uważając aby nie zrumienił się). Do miękkiego pora dodać pomidory, bulion, całość doprawić suszoną bazylią i pieprzem. Kiedy pomidory delikatnie się rozgotują dodać serek, wymieszać aby się rozpuścił. Na koniec doprawić w razie potrzeby solą. Całość zmiksować blenderem uzyskując konsystencję kremu. Przed podaniem udekorować umytymi listkami świeżej bazylii. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, już kiedyś coś podobnego próbowałem. Polecam dodać nasiona słonecznika.
    Polecam Wam moją stronę ze zdrowym podejściem do życia!!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń