Składniki:
- 10 cienkich kotletów z karkówki
- 300 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- pikantna przyprawa do mięs
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- ok. 250 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Kotlety rozbić cienko tłuczkiem. Każdego kotleta natrzeć pikantną przyprawą, odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie posolić i wymieszać z musztardą. Boczek pokroić również w drobną kostkę i wymieszać z przyprawioną cebulą. Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarować łyżkę farszu (boczku z cebulką) i ciasno zwijać w roladki. Aby uniknąć rozwijania można spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć na nim roladki na rumiany kolor z każdej strony. Usmażone przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy roladki wlać wino, podgrzać na wolnym ogniu aby wydostać smak po smażonych roladkach. Wino z patelni przelać do rondla z mięsem, dusić do momentu zredukowania (odparowania), a wtedy dolać gorący wywar. Roladki dusić do momentu aż będą wystarczająco miękkie podlewając w razie potrzeby wywarem lub gorącą wodą. Smacznego :)
Przepyszne roladki,
OdpowiedzUsuńzapraszam na gotowane na parze drobiowe roladki nadziewane fetą i suszonymi pomidorami
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/roladki-z-kurczaka-z-suszonymi.html
bardzo smaczne roladki, bedę musiała wykorzystac ten przepis na weekendzie :) a Ciebie zapraszam na roladki z kaszanką, w sam raz na grillowy weekend
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/08/grillowana-rolada-z-kaszanka.html
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
mmm w takiej wersji karkówka jest znakomita :) chętnie się poczęstujemy :) a w zamian zapraszamy do nas na przepisy na karkówkę
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=kark%C3%B3wka+przepisy
Pysznie zdrowo domowo polecam
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepismamy.pl
pyszne, lubię także wołowe a ja zapraszam na moje sery domowe i przepisy na nie
OdpowiedzUsuńhttp://blog.winoiser.com
Pysznie wyglądają te roladki, aż chce się jeść :) Ja również robię roladki z szynki wieprzowej
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/roladki-z-szynki-wieprzowej/
PYSZNIE SIĘ ZAPOWIADA;) ZAPRASZAM NA MOJE ''ROLADKI Z KARKÓWKI Z CZERWONA KAPUSTĄ W ŚRODKU'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/04/roladki-z-karkowki-nadziewane-czerwona.html
w sam raz na niedzielny obiad. dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńhttp://elwirski.blogspot.com
zupełnie jak roladki z wołowiną
OdpowiedzUsuń