Składniki na 10 szt.:
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 350 ml mleka
- 300 g mąki pszennej (dałam tortową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
Miękkie masło utrzeć z cukrami dodając kolejno po jednym jajku. Stopniowo dodawać na zmianę mąkę z mlekiem i proszek do pieczenia, na końcu rum. Ciasto powinno być dość gęste, ale na tyle płynne, aby dało się przelać na gofrownicę. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy, upieczone przekładać na metalową kratkę żeby delikatnie odparowały. Gotowe gofry podawać na ulubiony sposób np. posypane cukrem pudrem, z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami, nutellą, ... Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz