"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 2 maja 2014

Gofry - przepis podstawowy

Gofry to takie szybkie co nieco idealne na deser, podwieczorek. W tym wpisie przepis podstawowy, który był załączony do nowo nabytej gofrownicy. Co do gofrownicy to mam mieszane uczucia czy jest lepsza od tej starej wysłużonej. No ale nie o gofrownicy wpis ;)


Składniki na 10 szt.:

  • 80 g masła

  • 60 g cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 jajka

  • 350 ml mleka

  • 300 g mąki pszennej (dałam tortową)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)


 

Miękkie masło utrzeć z cukrami dodając kolejno po jednym jajku. Stopniowo dodawać na zmianę mąkę z mlekiem i proszek do pieczenia, na końcu rum. Ciasto powinno być dość gęste, ale na tyle płynne, aby dało się przelać na gofrownicę. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy, upieczone przekładać na metalową kratkę żeby delikatnie odparowały. Gotowe gofry podawać na ulubiony sposób np. posypane cukrem pudrem, z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami, nutellą, ... Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz