Składniki mielonego:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- 1 łyżka przetartego suszonego majeranku
- 1 łyżka masła klarowanego
Farsz :
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 100 g startego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub lubczyku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia farszu. W tym celu oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na dużych oczkach ścieramy ser, dodajemy jajko, bułkę tartą, przestudzone pieczarki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Farsz gotowy więc robimy mielone.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę. Odstawiamy do ostudzenia. Bułkę moczymy w letniej wodzie, miękką odciskamy i drobno siekamy lub mielimy blenderem. Do miski wkładamy mięso, podsmażoną cebulkę, bułkę zmieloną, jajko, przyprawy i dobrze wyrabiamy aż składniki dokładnie się połączą.
Na blacie rozkładamy folię spożywczą o dł. ok 40 cm. Rozkładamy na niej przygotowane mięso mielone pozostawiając po ok 1,5 cm marginesu. Lekko mięso dociskamy, wygładzamy ręką. Na mięso w taki sam sposób z zachowaniem 1,5 cm marginesu rozkładamy farsz i dociskamy wygładzając go ręką. Teraz za pomocą folii zwijamy mięso z farszem w roladę wzdłuż dłuższego boku. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju i posypać łyżką bułki tartej. Delikatnie z folii przełożyć roladę do naczynia. Wstawić całość do piekarnika na 60 minut ustawiając temperaturę na 180 *C. Gotowa rolada będzie na wierzchu pięknie rumiana. Dajmy jej kilka minut odpocząć i możemy kroić ją w porcje ok. 1,5 cm grubości. Możemy ją podawać na ulubiony sposób na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami i surówkami. Mmmm. Smacznego :)
Na zdjęciu rolada podana z makaronem i sosem pomidorowo-bazyliowym :)
Sos:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę z bazylią (ja kupiłam w Netto)
- 3-4 listki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wsypać mąkę, rozmieszać i zasmażyć ją 1-2 minuty (na jasną zasmażkę), dolać pomidory z puszki, posolić i doprawić pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać kilka łyżek przegotowanej wody.Przed podaniem posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii :)
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy do farszu jajko ma być surowe czy gotowane?
pozdrawiam,
ula
Pytanie techniczne:
OdpowiedzUsuń180st z termoobiegiem czy bez?
naczynie przykrywamy?
dziękuję za odpowiedź.