"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 1 maja 2014

Rolada z mięsa mielonego z farszem pieczarkowo-serowym

Mięso mielone jest bardzo wdzięczne ponieważ możemy z niego wyczarować naprawdę wiele wariacji. Wystarczy tylko łyżka odwagi, szklanka wyobraźni i szczypta uczucia włożonego w to co się robi. Oooo napisałam co przyszło mi do głowy, a teraz całkiem serio. Rolada z mięsa mielonego to raczej niecodzienna propozycja więc spróbujcie Sami zrobić ją w zaciszu swojej kuchni. Ja serdecznie polecam, jest wyśmienita na ciepło jak i na zimno.


Składniki mielonego:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa bułka

  • sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • 1 łyżka przetartego suszonego majeranku

  • 1 łyżka masła klarowanego


 

Farsz :

  • 500 g pieczarek

  • 2 łyżki oliwy

  • 100 g startego sera żółtego

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub lubczyku

  • sól i pieprz do smaku


 

Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia farszu. W tym celu oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż odparuje sok, który puszczą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na dużych oczkach ścieramy ser, dodajemy jajko, bułkę tartą, przestudzone pieczarki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Farsz gotowy więc robimy mielone.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę posiekaną w drobną kostkę. Odstawiamy do ostudzenia. Bułkę moczymy w letniej wodzie, miękką odciskamy i drobno siekamy lub mielimy blenderem. Do miski wkładamy mięso, podsmażoną cebulkę, bułkę zmieloną, jajko, przyprawy i dobrze wyrabiamy aż składniki dokładnie się połączą.

Na blacie rozkładamy folię spożywczą o dł. ok 40 cm. Rozkładamy na niej przygotowane mięso mielone pozostawiając po ok 1,5 cm marginesu. Lekko mięso dociskamy, wygładzamy ręką. Na mięso w taki sam sposób z zachowaniem 1,5 cm marginesu rozkładamy farsz i dociskamy wygładzając go ręką. Teraz za pomocą folii zwijamy mięso z farszem w roladę wzdłuż dłuższego boku. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oleju i posypać łyżką bułki tartej. Delikatnie z folii przełożyć roladę do naczynia. Wstawić całość do piekarnika na 60 minut ustawiając temperaturę na 180 *C. Gotowa rolada będzie na wierzchu pięknie rumiana. Dajmy jej kilka minut odpocząć i możemy kroić ją w porcje ok. 1,5 cm grubości. Możemy ją podawać na ulubiony sposób na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami i surówkami. Mmmm. Smacznego :) 

Na zdjęciu rolada podana z makaronem i sosem pomidorowo-bazyliowym :)

Sos:

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę z bazylią (ja kupiłam w Netto)

  • 3-4 listki świeżej bazylii

  • sól i pieprz do smaku


 

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wsypać mąkę, rozmieszać i zasmażyć ją 1-2 minuty (na jasną zasmażkę), dolać pomidory z puszki, posolić i doprawić pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać kilka łyżek przegotowanej wody.Przed podaniem posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii :)

2 komentarze:

  1. Witam,
    Czy do farszu jajko ma być surowe czy gotowane?

    pozdrawiam,
    ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie techniczne:
    180st z termoobiegiem czy bez?
    naczynie przykrywamy?

    dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń