"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 6 maja 2014

Rolada z karkówki z farszem z mięsa mielonego

Taka rolada świetnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska i jako domowa wędlina. Polecam :)


Składniki :

  • 1 kg karkówki


 

Farsz :

  • 0,5 kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa bułka (namoczona do miękkości w zimnej wodzie, a następnie dobrze odciśnięta)

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej

  • 1 jajko

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki majeranku


 

Marynata do karkówki:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1-1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu


 

Z karkówki zrobić wielki prostokąt okrajając ją na około ( 1 cm grubości). Można lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować marynatą z obu stron i odstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz.

Z mięsa mielonego, jajka, startej na drobnych oczkach cebuli, namoczonej i odciśniętej bułki czerstwej oraz musztardy dobrze wyrobić masę na farsz (jak na kotlety mielone). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

Przyprawioną karkówkę rozłożyć na dużej desce, rozsmarować farsz zostawiając 1,5 cm marginesy z każdej stron,. posypać na całej powierzchni majerankiem rozcierając go w dłoniach, a na koniec posypać warstwę startej marchewki, docisnąć całość dłonią (majeranek i marchewkę można również wymieszać z farszem zamiast tych utworzonych warstw). Karkówkę zwinąć w roladę, dość ciasno ale nie tak żeby jej zawartość wyszła bokami. Związać sznurkiem lub użyć siatki wędliniarskiej. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec nawet do 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180*C, od czasu do czasu polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Po upieczeniu dać mięsku 10 minut na odpoczęcie i dopiero wtedy można zacząć je kroić na porcje/plastry. Polecam - smacznego :)

3 komentarze:

  1. Gdzie mieszkasz żebym mogła wpaść na wyżerkę?! :D
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie drogi prowadzą do mnie ;) Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń