Składniki :
- 1 kg karkówki
Farsz :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka (namoczona do miękkości w zimnej wodzie, a następnie dobrze odciśnięta)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 2 łyżki majeranku
Marynata do karkówki:
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Z karkówki zrobić wielki prostokąt okrajając ją na około ( 1 cm grubości). Można lekko rozbić tłuczkiem. Posmarować marynatą z obu stron i odstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować farsz.
Z mięsa mielonego, jajka, startej na drobnych oczkach cebuli, namoczonej i odciśniętej bułki czerstwej oraz musztardy dobrze wyrobić masę na farsz (jak na kotlety mielone). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Przyprawioną karkówkę rozłożyć na dużej desce, rozsmarować farsz zostawiając 1,5 cm marginesy z każdej stron,. posypać na całej powierzchni majerankiem rozcierając go w dłoniach, a na koniec posypać warstwę startej marchewki, docisnąć całość dłonią (majeranek i marchewkę można również wymieszać z farszem zamiast tych utworzonych warstw). Karkówkę zwinąć w roladę, dość ciasno ale nie tak żeby jej zawartość wyszła bokami. Związać sznurkiem lub użyć siatki wędliniarskiej. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec nawet do 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180*C, od czasu do czasu polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. Po upieczeniu dać mięsku 10 minut na odpoczęcie i dopiero wtedy można zacząć je kroić na porcje/plastry. Polecam - smacznego :)
Gdzie mieszkasz żebym mogła wpaść na wyżerkę?! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Wszystkie drogi prowadzą do mnie ;) Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńByloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
OdpowiedzUsuńPtitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl