"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 8 maja 2014

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Znakomity sernik, na kruchym spodzie, w towarzystwie soczystych brzoskwiń i z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Idealny na każdą okazję i do codziennej kawy. Łatwy przepis na jego wykonanie niech będzie dla Was zachętą. Polecam :)


Składniki ciasta na spód i kruszonkę:

  • 3 szklanki mąki krupczatki

  • 250 g margaryny Kasi

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki cukru pudru


 

Masa serowa:

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • pół kostki Kasi (margaryny)

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)

  •  połówki brzoskwiń z puszki dokładnie odsączone z syropu


 

Pianka :

  • 5 białek

  • 3/4 szklanki cukru pudru


 

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (warto wiedzieć, że ciasto na "kruche" należy wyrabiać szybko i krótko) . Podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa: białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę, dodać miękką margarynę, proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Pianka: z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder, dokładnie zmiksować.

 

Spód blachy wyłożyć połową schłodzonego ciasta, wylać na niego masę serową, a na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń. Na brzoskwiniach ułożyć warstwę pianki z białek. Na sam wierzch zetrzeć na dużych oczkach kruszonkę z drugiej połowy schłodzonego ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 60 minut. Gdyby ciasto się zbyt zrumieniło można je przykryć folią aluminiową. Sernika nie wyjmować z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu tylko uchylić drzwiczki i wyjąć dopiero po min. 15 minutach. Jak ostygnie można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. O mniam, taki sernik to zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczny sernik, nie wiem czy mam dokładnie taki sam przepis, ale wygląda tak samo, jest przepyszne, więc ten też taki musi być!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście jest pyszny, a jeszcze lepszy następnego dnia. Przepisy zwłaszcza te podstawowe są faktycznie bardzo podobne proporcjami do siebie. Więc jeśli robisz taki sam i przepis masz bardzo zbliżony to oba są pyszne, a nawet bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To tak jak dla mnie bo ja serniki uwielbiam :) Dziękuję za miłe słowa

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystkie serniki, taki z brzoskwiniami jest pyszny, a twaróg ostatnio kupuję w lidlu, w wiaderku, nie ma dopełniaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego mąka krupczatka? Nie może być zwykła mąka?

    OdpowiedzUsuń