Składniki ciasta na spód i kruszonkę:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g margaryny Kasi
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół kostki Kasi (margaryny)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- połówki brzoskwiń z puszki dokładnie odsączone z syropu
Pianka :
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (warto wiedzieć, że ciasto na "kruche" należy wyrabiać szybko i krótko) . Podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa: białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę, dodać miękką margarynę, proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Pianka: z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder, dokładnie zmiksować.
Spód blachy wyłożyć połową schłodzonego ciasta, wylać na niego masę serową, a na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń. Na brzoskwiniach ułożyć warstwę pianki z białek. Na sam wierzch zetrzeć na dużych oczkach kruszonkę z drugiej połowy schłodzonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 60 minut. Gdyby ciasto się zbyt zrumieniło można je przykryć folią aluminiową. Sernika nie wyjmować z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu tylko uchylić drzwiczki i wyjąć dopiero po min. 15 minutach. Jak ostygnie można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
O mniam, taki sernik to zdecydowanie coś dla mnie :) Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńRobię identyczny sernik, nie wiem czy mam dokładnie taki sam przepis, ale wygląda tak samo, jest przepyszne, więc ten też taki musi być!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest pyszny, a jeszcze lepszy następnego dnia. Przepisy zwłaszcza te podstawowe są faktycznie bardzo podobne proporcjami do siebie. Więc jeśli robisz taki sam i przepis masz bardzo zbliżony to oba są pyszne, a nawet bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak dla mnie bo ja serniki uwielbiam :) Dziękuję za miłe słowa
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie serniki, taki z brzoskwiniami jest pyszny, a twaróg ostatnio kupuję w lidlu, w wiaderku, nie ma dopełniaczy :)
OdpowiedzUsuńDlaczego mąka krupczatka? Nie może być zwykła mąka?
OdpowiedzUsuń