"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 7 maja 2014

Zupa kalafiorowa

 


Składniki :

  • 1,5 litra rosołu 

  • 1 mały kalafior

  • 5-6 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • natka pietruszki lub koperek

  • gęsta śmietana

  • sól i pieprz do smaku


 

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Seler naciowy umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do rosołu i gotować do czasu kiedy będą miękki ale nie rozgotowane. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przed podaniem, po wlaniu na talerz dołożyć łyżkę gęstej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz