"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 1 maja 2014

Chlebki pita - idealne na przekąskę

Całkiem sympatyczna przekąska i do tego taka wdzięczna bo pity wypełniamy czym chcemy, co mamy pod ręką, co lubimy. Tutaj pole do popisu ma każdy. Polecam :)


Składniki na 4-6 szt:


  • 250 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)

  • 25 g drożdży (1/4 kostki)

  • 150 ml ciepłej wody

  • szczypta cukru

  • 1 łyżka oliwy do ciasta + 1 łyżka oliwy do otoczenia wyrobionego ciasta

  • pół łyżeczki soli

  • 2 szczypty oregano





 


Drożdże rozkruszyć, dodać szczyptę cukru, 1 łyżkę mąki, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy drożdże ruszą dolać je do miski z resztą mąki, dodać oliwę, sól i oregano. Ciasto wyrobić aż przestanie kleić się do rąk i miski. Wyrobione ciasto polać łyżką oliwy i całe w niej obtoczyć (zapobiegnie wysychaniu), przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek i podzielić na 4-6 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na placek. Wszystkie rozwałkowane placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie nakryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury 200*C. Wyrośnięte chlebki wstawić do gorącego piekarnika i piec 8 minut. 

 

Gotowe przekrawać robiąc kieszonki do których wkładamy ulubione dodatki.

 

Ja użyłam : sałatę lodową, pomidory, cebulkę, ogórki konserwowe, sos ketchupowo- majonezowy i obsmażoną w kompozycji ziół i przypraw pierś z kurczaka

 

Smacznego :)

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz