Składniki:
- średnia główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 300 g świeżego boczku
- 1 łyżka Vegety Natur
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- garść lubczyku
- 2 łyżki mąki
Warto zacząć od pokrojenia boczku w kostkę i usmażenia go na patelni aż wytopi się tłuszcz, a skwarki zrumienieją, obsmażony boczek odstawić żeby zmniejszyć temperaturę tłuszczu. W tym czasie cebulą pokroić w kostkę i dodać do boczku, całość poddusić 4-5 minut aż cebula się zeszkli. Na koniec dodać mąkę i ciągle mieszając zasmażyć ją ok 1 minutę. Odstawić.
Do większego garnka wlać 0,5 litra wody, zagotować. Kapustę poszatkować, włożyć do gorącej wody i na wolnym ogniu gotować 10-15 minut bez przykrycia żeby kapusta oddała niechciane przez nas olejki eteryczne. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce z dużymi oczkami. Dodać ją do kapusty i gotować jeszcze 3 minuty. Uzupełnić płyn dolewając ok pół szklanki gorącej wody. Dwie łyżki gorącej kapusty dołożyć do zasmażonego boczku, energicznie zamieszać i przelać całość do garnka z kapustą. Zagotować 3 minuty, doprawiając w tym czasie podanymi (lub innymi ulubionymi) przyprawami do smaku. Natkę lubczyku umyć i posiekać. Dodać go tuż przed podaniem (nie gotować). Pyszny wiosenny smak - smacznego :)
Ja sobie chyba przejdę do innego wpisu...
OdpowiedzUsuńNienawidzę kapusty :( ale twoje inne potrawy na pewno trafią w mój gust.
Zapraszam do mnie :)
Czasem tak jest, że czegoś nie lubimy :) ale zapraszam do innych wpisów. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, zawsze miałam problem jak ugotować młodą kapustę, bardzo lubię kapustę. Piszę świętą prawdę, cieszę się. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, ja też się cieszę, że przepis Ci się przyda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń