Polecam :)
Składniki na 12 szt. (w zależności od wielkości szklanki użytej do ich wykrawania):
- 200 g serka wiejskiego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta suszonej bazylii lub oregano
- szczypta pieprzu ziołowego lub czarnego mielonego
Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200*C , ponieważ zarobienie ciasta potrwa dosłownie kilka minut.
Serek mielimy blenderem. W misce mieszamy (ja roztrzepuję to trzepaczką) serek z olejem i jajkami. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręką ciasto na jednolitą masę. Wyrobione przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy bułeczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy 15 minut, wkładając do gorącego (200*C) piekarnika. Po tym czasie będą już gotowe nasze rumiane cudeńka. A więc - Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz