"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 5 maja 2014

Ziołowe bułeczki niczym Scones - gotowe w 25 minut

To smaczne, wyjątkowe, łatwe i szybkie w wykonaniu bułeczki, które fajnie smakują jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem oraz idealnie nadają się na kanapki do szkoły, pracy, na wycieczkę, piknik,... - obłożone np. łososiem wędzonym, wędliną, serami, pomidorami, ogórkami, sałatami, w towarzystwie jajka na miękko, na twardo, z dodatkiem listków natki pietruszki, lubczyku, posiekanego szczypiorku .... Mogłabym się tutaj rozpisywać w nieskończoność. Jak zrobicie je sami to zobaczycie w czym tkwi sedno sprawy. Ich zrobienie wraz z pieczeniem zajmie Wam jakieś 25 minut i śniadanie gotowe.

Polecam :)


Składniki na 12 szt. (w zależności od wielkości szklanki użytej do ich wykrawania):

  • 200 g serka wiejskiego

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 jajka

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • szczypta suszonej bazylii lub oregano

  • szczypta pieprzu ziołowego lub czarnego mielonego


 

Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200*C , ponieważ zarobienie ciasta potrwa dosłownie kilka minut.

Serek mielimy blenderem. W misce mieszamy (ja roztrzepuję to trzepaczką) serek z olejem i jajkami. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręką ciasto na jednolitą masę. Wyrobione przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy bułeczki, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy 15 minut, wkładając do gorącego (200*C) piekarnika. Po tym czasie będą już gotowe nasze rumiane cudeńka. A więc - Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz