"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 3 maja 2014

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie

Zbliża się pora grillowania, czas na ciekawe i sprawdzone warianty grillowanych potraw. Na początek piersi z kurczaka w marynacie lekko pikantnej (oczywiście kwestia doprawienia), aromatycznej o ciekawym smaku. Polecam :)


Składniki :

  • duża podwójna pierś z kurczaka

  • 400 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (gęstego)

  • pół łyżeczki kurkumy

  • pół łyżki ostrej papryki w proszku

  • sól do smaku (ok łyżeczka)

  • pieprz mielony do smaku

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 2-3 łyżki oliwy

  • garść posiekanej natki lubczyku


 

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić je wzdłuż na paski/plastry o szerokości ok 1,5 cm.

Teraz przygotować marynatę: śmietanę i resztę składników dokładnie wymieszać, na końcu dodać posiekany lubczyk. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone piersi, dokładnie je obtoczyć z każdej strony i odstawić na min. 30 minut. Kwas mlekowy zawarty w śmietanie/jogurcie sprawi, że mięso pięknie skruszeje, a reszta składników da smak i aromat. Zamarynowane porcje piersi nadziewać na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie, dzięki czemu nie spalą się szybko na grillu). Gotowe, nadziane na patyczki piersi smażyć na dobrze rozpalonym grillu (ja używam aluminiowych tacek do grilla, dzięki nim potrawy są soczyste i nie spalone). Pyszne danie z grilla gotowe - smacznego :)

4 komentarze:

  1. ~Jedzenie-Mistrza3 maja 2014 20:43

    Już nie mogę się doczekać pierwszego grilla :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas właśnie dzisiaj rozpoczęliśmy sezon grillowy, a kiedy rozejrzeliśmy się wokół to okazało się, że nie byliśmy sami. Pogoda dopisała to i grille poszły w ruch :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon grillowy rozpoczęty.
    Było smacznie, choć nie powiem, że wszystko wyszło mi na zdrowie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I tak bywa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń