Składniki :
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 400 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (gęstego)
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżki ostrej papryki w proszku
- sól do smaku (ok łyżeczka)
- pieprz mielony do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- garść posiekanej natki lubczyku
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić je wzdłuż na paski/plastry o szerokości ok 1,5 cm.
Teraz przygotować marynatę: śmietanę i resztę składników dokładnie wymieszać, na końcu dodać posiekany lubczyk. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone piersi, dokładnie je obtoczyć z każdej strony i odstawić na min. 30 minut. Kwas mlekowy zawarty w śmietanie/jogurcie sprawi, że mięso pięknie skruszeje, a reszta składników da smak i aromat. Zamarynowane porcje piersi nadziewać na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie, dzięki czemu nie spalą się szybko na grillu). Gotowe, nadziane na patyczki piersi smażyć na dobrze rozpalonym grillu (ja używam aluminiowych tacek do grilla, dzięki nim potrawy są soczyste i nie spalone). Pyszne danie z grilla gotowe - smacznego :)
Już nie mogę się doczekać pierwszego grilla :D
OdpowiedzUsuńU nas właśnie dzisiaj rozpoczęliśmy sezon grillowy, a kiedy rozejrzeliśmy się wokół to okazało się, że nie byliśmy sami. Pogoda dopisała to i grille poszły w ruch :)
OdpowiedzUsuńSezon grillowy rozpoczęty.
OdpowiedzUsuńByło smacznie, choć nie powiem, że wszystko wyszło mi na zdrowie. :)
I tak bywa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń