Składniki :
- 2 udka
- 3 podudzia
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka do ziemniaków
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej + 1 łyżeczka do ziemniaków
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 3/4 łyżeczki soli + do ziemniaków do smaku
- 6 młodych ziemniaków (umytych i wyszorowanych)
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Umyte i dokładnie wyszorowane ziemniaki pokroić na ćwiartki. Z oleju, przypraw i wyciśniętego soku z cytryny wymieszać marynatę. Marynatą polać kurczaka, wymieszać ręką żeby wszystko było dokładnie nią obtoczone. Dobrze jest odstawić mięso w marynacie na minimum 30 minut. W oddzielnym naczyniu doprawić olejem, papryką i solą ziemniaki. Mięso i ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Całość wstawić do piekarnika. Temperaturę ustawić na 180*C i piec naszego kurczaka z ziemniakami ok. 40 minut, potem zwiększyć temperaturę do 210 *C i piec kolejne 30-40 minut aż kurczak i ziemniaki osiągną rumiany kolor i będą miękkie.
Podać z ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego :)
no i już mam pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń