Składniki na 2 porcje:
- 600 g różnych warzyw (marchewka, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kukurydza z puszki) proporcje i składniki dowolne (można użyć gotowej mrożonej mieszanki warzyw na patelnię, ale smak będzie nieco inny)
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz, papryka mielona, suszone oregano i bazylia - do smaku
- posiekana natka lubczyku lub pietruszki
- 2 jajka w koszulce
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinię również, cebulę w półplasterki, fasolę na pół długości. Na patelni rozgrzać oliwę i wszystkie składniki smażyć do miękkości, ciągle mieszając i w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody, doprawić do smaku. Gotowe warzywa przykryć pokrywką i ugotować jajka w koszulkach.
W garnku nastawić wodę : na 1 litr wody dodać 1 łyżkę octu. Zagotować. Jajko ostrożnie wbić do filiżanki żeby nie uszkodzić żółtka. Gotującą wodę zamieszać łyżką żeby powstał na środku wir, wlać jajko, zmniejszyć ogień. Jajko gotować ok 3 minuty wówczas żółtko będzie miękkie i o to chodzi. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk z ręcznikiem papierowym żeby ociekło z wody.
Na talerz nałożyć porcję gorących warzyw a na nich jajo. Dopiero teraz jajo posolić i doprawić pieprzem. Całość posypać posiekaną natką. Idealna będzie do tego również mizeria. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz