Składniki :
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki gorącej wody
- ok. pół łyżki soli
- duża cebula (lub 2 mniejsze) pokrojone w kostkę
- 2 wędzone udka z kurczaka - obrać od kości i pokroić w średnią kostkę
- 3-4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- 1/3 słoika papryki konserwowej pokroić w kostkę
- pieprz mielony do smaku
- papryka mielona do smaku
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek lub olej
Na dno garnka wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać, wsypać ryż, chwilkę go zeszklić i zalać gorącą wodą, posolić ok pół łyżki i ugotować na sypko. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać mięso z wędzonych udek pokrojone w kostkę (niezbyt drobną), ogórki kiszone, paprykę. Wszystko delikatnie przesmażyć aby składniki były dobrze rozgrzane. Wtedy dodawać porcjami ugotowany gorący ryż, wszystko wymieszać do połączenia składników. Teraz dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać starty ser (zostawić odrobinę do posypania porcji na talerzach). Wymieszać i gotowe. Na talerzu przybrać natką pietruszki, może być posiekana. Pyszne, sycące, łatwe danie. Smacznego :)
Wygląda pysznie ! :-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRisotto troszkę inaczej bazę się robi :) Gdzie bulion ?? cebula, czosnek ??
OdpowiedzUsuńHmm, lubię łamać przepisy jeśli ma to sens. Nie wszystko musi być książkowe, dzięki temu nie jadamy kotletów schabowych na zmianę z mielonymi czyli tradycyjnie. ;)
OdpowiedzUsuń