"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 4 kwietnia 2014

Risotto z wędzonym kurczakiem

Idealne danie na obiad, kolację lub jako przystawka. W przepisie podaję udka wędzone ale tak naprawdę możemy użyć każdego mięsa obsmażonego lub gotowanego, a nawet najzwyklejszej kiełbasy pokrojonej w kostkę i delikatnie przesmażonej. Uniwersalność dodatków jest ogromna. Polecam i smacznego :)

 

Risotto z wędzonym kurczakiem


 

Składniki :

  • 2 szklanki ryżu

  • 4 szklanki gorącej wody

  • ok. pół łyżki soli

  • duża cebula (lub 2 mniejsze) pokrojone w kostkę

  • 2 wędzone udka z kurczaka - obrać od kości i pokroić w średnią kostkę

  • 3-4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę

  • 1/3 słoika papryki konserwowej pokroić w kostkę

  • pieprz mielony do smaku

  • papryka mielona do smaku

  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

  • 100 g sera żółtego startego na dużych oczkach

  • natka pietruszki

  • oliwa z oliwek lub olej


 

Na dno garnka wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać, wsypać ryż, chwilkę go zeszklić i zalać gorącą wodą, posolić ok pół łyżki i ugotować na sypko. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać mięso z wędzonych udek pokrojone w kostkę (niezbyt drobną), ogórki kiszone, paprykę. Wszystko delikatnie przesmażyć aby składniki były dobrze rozgrzane. Wtedy dodawać porcjami ugotowany gorący ryż, wszystko wymieszać do połączenia składników. Teraz dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać starty ser (zostawić odrobinę do posypania porcji na talerzach). Wymieszać i gotowe. Na talerzu przybrać natką pietruszki, może być posiekana. Pyszne, sycące, łatwe danie. Smacznego :)

 

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak też smakuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto troszkę inaczej bazę się robi :) Gdzie bulion ?? cebula, czosnek ??

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, lubię łamać przepisy jeśli ma to sens. Nie wszystko musi być książkowe, dzięki temu nie jadamy kotletów schabowych na zmianę z mielonymi czyli tradycyjnie. ;)

    OdpowiedzUsuń