"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 26 kwietnia 2014

Rolada serowa z farszem z mięsa mielonego i warzyw

Rewelacyjna rolada serowa z farszem. W tym wpisie farsz z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki i groszku, ale tak naprawdę możemy w nią zawinąć wiele innych kombinacji farszu, które postaram się wstawiać w kolejnych wpisach. Taką roladę śmiało możemy podać na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, na świątecznym stole i na co dzień. Polecam :)


Składniki :

  • 5 jajek

  • 200 g majonezu

  • 300 g sera żółtego startego na dużych oczkach

  • sól, pieprz do smaku


Jajka roztrzepać z majonezem na gładką masę, dodać starty ser i wymieszać. Doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem do smaku.

Piekarnik nagrzać do 160*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę, wyrównać łyżką, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut na rumiany kolor. Upieczony placek wyjąć, odkleić papier i chwilkę przestudzić. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz :

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)

  • 1 czerstwa bułka (namoczona i odciśnięta)

  • 2 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • dodatkowo - 1 marchewka i 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku 


Marchewkę pokroić w kostkę i razem z groszkiem ugotować w małej ilości wody (max. 5 minut), ostudzić.

Mięso, odciśniętą posiekaną lub zmieloną bułkę, jajka, sól, pieprz wyrobić na gładką masę (jak na kotlety mielone).

Placek serowy ułożyć do góry spodem, rozłożyć na nim (zostawiając margines 2 cm od brzegów) farsz mięsny, i ostudzone warzywa. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić ponownie do gorącego (160*C) piekarnika i piec 40 minut.

Po tym czasie rolada gotowa do spożycia. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno - smacznego :)

7 komentarzy: