Składniki :
- 5 jajek
- 200 g majonezu
- 300 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- sól, pieprz do smaku
Jajka roztrzepać z majonezem na gładką masę, dodać starty ser i wymieszać. Doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 160*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią masę, wyrównać łyżką, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut na rumiany kolor. Upieczony placek wyjąć, odkleić papier i chwilkę przestudzić. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz :
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
- 1 czerstwa bułka (namoczona i odciśnięta)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo - 1 marchewka i 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
Marchewkę pokroić w kostkę i razem z groszkiem ugotować w małej ilości wody (max. 5 minut), ostudzić.
Mięso, odciśniętą posiekaną lub zmieloną bułkę, jajka, sól, pieprz wyrobić na gładką masę (jak na kotlety mielone).
Placek serowy ułożyć do góry spodem, rozłożyć na nim (zostawiając margines 2 cm od brzegów) farsz mięsny, i ostudzone warzywa. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić ponownie do gorącego (160*C) piekarnika i piec 40 minut.
Po tym czasie rolada gotowa do spożycia. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno - smacznego :)
Musi smakować fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, godny wypróbowania...
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka o wymiarach 23cm x 35cm. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa ten placek nie peknie jak bede go zwijac?
OdpowiedzUsuńnie pęknie :)
OdpowiedzUsuń