Ciasto składa się z kilku warstw:
- spodu bezowego
- masy kajmakowej (1 puszka) i posiekanych orzechów włoskich (100 g)
- kremu z bitej bardzo zimnej śmietany 30% (300 ml) i serka mascarpone (250 g)
- na wierzchu kolejna beza
Składniki na bezę, którą warto przygotować dzień wcześniej:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, mąkę i ocet. Bezę możemy ubijać długo nic się nie stanie, więc dosypujmy składniki stopniowo.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Na blachę piekarnika wyłożyć papier do pieczenia na nim odrysować 2 koła na których będziemy piec nasze spody bezowe. Papier posmarować olejem i posypać mąką ziemniaczaną. Na koła rozsmarować ubitą bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a temp. od razu zmniejszyć do 110*C. Bezę piec nawet 2 i pół godziny. Potem uchylić drzwiczki piekarnika i dalej ją suszyć, nawet całą noc.
Na talerzu kładziemy jeden placek bezy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy np. 15 sekund na talerzu w mikrofali, podgrzaną lepiej rozsmarować na delikatnej bezie, kajmak posypujemy posiekanymi orzechami.
Zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać, ułożyć na bezie z kajmakiem i orzechami. Na kremie położyć drugi placek bezy. Wierzch można udekorować delikatnie odrobiną masy kajmakowej lub zrobić polewę krówkową.
Przed podaniem ciasto schłodzić min. godzinę w lodówce.
SMACZNEGO :))
ps. im zimniejsza śmietana tym lepiej się ubija, miska i końcówki miksera również powinny być schłodzone!
uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, szkoda że przez obraz nie można posmakować ;)
OdpowiedzUsuńNie jest zbyt mocno słodkie to ciasto? Uwielbiam bezy a to ciasto wygląda świetnie.. :)
OdpowiedzUsuńHm, słodkie to ono jest bowiem beza i masa kajmakowa mają swoją słodycz, dla zrównoważenia nie słodzę bitej śmietany z mascarpone. Ale ciasto jest naprawdę pyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń