"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Bursztynowa beza

Inspiracją tego pomysłu była kupiona w okolicznej cukierni "bursztynowa beza". Rewelacyjny smak zasłużył na jego odtworzenie w zaciszu mojej kuchni. To smak, do którego chętnie się wraca, a przy tym ciasto jest całkiem szykowne na gościnnym stole :)


Ciasto składa się z kilku warstw:

 

  1. spodu bezowego

  2. masy kajmakowej (1 puszka) i posiekanych orzechów włoskich (100 g)

  3. kremu z bitej bardzo zimnej śmietany 30% (300 ml) i serka mascarpone (250 g)

  4. na wierzchu kolejna beza


 

Składniki na bezę, którą warto przygotować dzień wcześniej:

 

  • 4 białka w temperaturze pokojowej

  • 200 g cukru (niepełna szklanka)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka octu winnego


 

Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, mąkę i ocet. Bezę możemy ubijać długo nic się nie stanie, więc dosypujmy składniki stopniowo.

 

Piekarnik nagrzać do 180*C. Na blachę piekarnika wyłożyć papier do pieczenia na nim odrysować 2 koła na których będziemy piec nasze spody bezowe. Papier posmarować olejem i posypać mąką ziemniaczaną. Na koła rozsmarować ubitą bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a temp. od razu zmniejszyć do 110*C. Bezę piec nawet 2 i pół godziny. Potem uchylić drzwiczki piekarnika i dalej ją suszyć, nawet całą noc.

Na talerzu kładziemy jeden placek bezy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy np. 15 sekund na talerzu w mikrofali, podgrzaną lepiej rozsmarować na delikatnej bezie, kajmak posypujemy posiekanymi orzechami.

 

Zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać, ułożyć na bezie z kajmakiem i orzechami. Na kremie położyć drugi placek bezy. Wierzch można udekorować delikatnie odrobiną masy kajmakowej lub zrobić polewę krówkową.

 

Przed podaniem ciasto schłodzić min. godzinę w lodówce.

 

SMACZNEGO :)) 

 

ps. im zimniejsza śmietana tym lepiej się ubija, miska i końcówki miksera również powinny być schłodzone!

 

 

 

4 komentarze:

  1. Tak to prawda, szkoda że przez obraz nie można posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest zbyt mocno słodkie to ciasto? Uwielbiam bezy a to ciasto wygląda świetnie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, słodkie to ono jest bowiem beza i masa kajmakowa mają swoją słodycz, dla zrównoważenia nie słodzę bitej śmietany z mascarpone. Ale ciasto jest naprawdę pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń