Na zdjęciu porcja z połowy składników :)
Składniki na ok. 600-700 ml gotowego majonezu :
- 2 żółtka ze sparzonych jajek (umyte i polewane 10 sekund wrzątkiem)
- 1-2 łyżki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego)
- 500-600 ml oleju (lub oliwy, ale trzeba pamiętać, że oliwa ma specyficzny smak, który nadaje innego charakteru potrawom)
- pół łyżeczki cukru
- sól do smaku
Żółtka, sok z cytryny i musztardę dokładnie ubić (ja ubijam mikserem). Do tej masy dolewać początkowo po kropli oleju, kiedy masa zacznie nabierać jasnego koloru możemy zwiększyć dozowanie oleju lejąc go cienkim, przerywanym strumykiem, nie przerywając ubijania. Doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy majonez powinien mieć jasny kolor i gładką konsystencję.
Jeżeli zdarzy się nam, że majonez się zwarzy to jest na to rada : do oddzielnego naczynia wbijamy żółtko i ubijamy jak wcześniej, tylko zamiast oleju dodajemy po łyżeczce zwarzonego majonezu.
Domowy majonez możemy uświetniać różnymi dodatkami np. dodając pieprzu mielonego czarnego lub białego albo zmiażdżonego czosnku. Takie dodatki dodają majonezowi pikanterii.
Tak więc zachęcam do zrobienia swojego majonezu w zaciszu własnej kuchni życząc Smacznego :)
Jeśli chcemy otrzymać lżejszą formę majonezu jako dodatku do zimnych sosów lub niektórych sałatek, wystarczy tuż przed podaniem połączyć go z jogurtem naturalnym - tutaj przepis na domowy jogurt :)
zawsze intrygował mnie majonez zrobiony samemu, może kiedyś się i ja skusze na jego wykonanie ;)
OdpowiedzUsuńZrób, bo naprawdę warto, grunt to powolne dolewanie oleju, a sukces murowany :)
OdpowiedzUsuńSuper, domowe=zdrowe, taki majonez nada się do jajek faszerowanych z chrzanem i łososiem wędzonym, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-ososiem-i-chrzanem.html
wykorzystam przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńzobacz też moje jajka nadziewane pieczarkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/jajka-nadziewane-pieczarkami.html
pozdrawiam!
uwielbiam domowe produkty :)
OdpowiedzUsuńzobacz mój majonez
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/08/blog-post_9448.html
a tu pozostałe przepisy na domowe produkty
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=domowy&x=0&y=0
W swojej Kuchni Biegacza używam tylko taki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Robię majonez sama przeszło 10 lat, zamiast soku z cytryny daję szczyptę kwasku cytrynowego, soli też szczyptę wszystkie składniki mieszam na początku mikserem i na koniec olej- jak jedno jajko to jedna szkl oleju
OdpowiedzUsuńna koniec spryskać kroplami wody robi się bardzo puszysty, prawdziwa oliwa sie nie nadaje
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem robi, mi jakoś ciągnę coś:-(
OdpowiedzUsuńa jak majonez to może z sałatką, bardzo smaczna zresztą:-) Zapraszam i pozdrawiam http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/saatka.html
facetom wychodzi zawsze buuuuuu..a czy kobieta winna krecicć w jakomś stronę bo na prawo to jest super a na lewo się zwarza zawsze nie wiem czemu ale twoj jest ok. pewnie jesteś facetem z jajami gotującymi na dodatek. super talent w renkcach po dwójny ;-)
OdpowiedzUsuńOliwa przede wszystkim zmienia smak (w przepisie zaznaczyłam ten fakt) przez co nie do wszystkiego pasuje. Co do spryskania kroplami wody nie wypowiem się ponieważ nigdy tego sposobu nie używałam, ale dodam że z tego przepisu majonez też jest puszysty, zwłaszcza jak da się nie 250 a 300 ml oleju na 1 żółtko. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy Cię zaskoczę ale nie jestem facetem tylko kobietą, a co do kręcenia to faktycznie niektóre przepisy mówią o tym żeby kręcić tylko w jedną stronę. Ja nie zwracam na to uwagi bo kręci za mnie mikser ;) Na uratowanie zwarzonego majonezu też jest rada - zajrzyj ponownie do przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapewne taki majonez pasuje do wszystkich podanych przez Was przepisów, właściwie powiem więcej da im zdecydowanie lepszego smaku, to jest nieporównywalny smak do majonezów sklepowych :)
OdpowiedzUsuńhm, nigdy nie robiłam majonezu:) Ale może kiedyś się skuszę:) Ze swej strony polecam bardzo smaczny sos paprykowy: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/12-100002-sos_paprykowy.html
OdpowiedzUsuńTen majonez nie był na wadze aby był zważony.Nieudolnie,pospiesznie robiony po prostu się ZWARZYŁ.
OdpowiedzUsuńFaktycznie tak jest, dzięki ;)
OdpowiedzUsuńgdy majonez się zwarzy należy dodać 1 łyżkę stołową wrzątku i dalej ucierać. I nie będzie żadnego problemu.Majonez będzie gładki i aksamitny. To metoda mojej prababci. wypróbowana. Polecam! W razie problemów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie rozgraniczenie sam/a :)
OdpowiedzUsuńNie tylko Panie szukają przepisów.
Tak nawiasem, dziś kupiłem wołowinę, taką na tatara, marzy mi się zaskoczenie moich dziewczyn na śniadanie Wielkanocne zrazami z kaszą gryczaną i buraczkami zasmażanymi .We wszystkich przepisach jakie znalazłem do zrazów dodaje się jakiś boczek, czy coś innego tłustego (nienawidzę tłustego), w jakim celu to się dodaje, jak to ominąć ?
Boczek w zrazach to już jest tradycja. Ja nigdy nie zastanawiałam się nad jego rolą ale powiem co ja myślę: dla mnie po pierwsze pełni on rolę smakową więc może zastąp go wędzoną szynką, zapewne też świetnie się sprawdzi, a po drugie wołowina jest chudym mięsem więc obok smaku boczek uduszony wewnątrz zrazów jest dla odmiany bardzo soczysty. Skoro nie lubisz tłustego soczystości da dodanie cebulki pokrojonej w piórka i ogórka kiszonego pokrojonego w słupki. Jeśli pominiesz całkowicie opcję dodania boczku lub szynki też nic się nie stanie bo to nie jest żaden obowiązek to tylko walory smakowe :) Osobiście stawiam na zastąpienie boczku wędzoną szynką ale ostateczna decyzja należy oczywiście do ciebie. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńPs mam nadzieję, że w jakimś stopniu pomogłam ;)
Nie ma jak własnoręcznie wykonany majonez.
OdpowiedzUsuńPolecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/sos-andaluzyjski-2
No proszę kolejna dobra rada, ja jej nie sprawdzałam ale skoro to metoda prababci to z pewnością się sprawdzi. Warto ją znać aczkolwiek obyśmy nie musieli jej używać ;)
OdpowiedzUsuńwszystko domowe naturalne jest najlepsze http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńpolecam taki domowy podobnie jak ser http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńja bym dłużej się nie zastanawiała, zrób również ser http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz tymi serkami. Mniam
OdpowiedzUsuńten sos musi być super, uwielbiam paprykę :) dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką sałatkę - ja dodaję jeszcze jajko na twardo - spróbuj :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też doceniasz walory domowego majonezu. Jak widać każdy ma swoje sposoby wypracowane. Najważniejsze w tym jest to, że działają :)
OdpowiedzUsuńNie zawsze wyjdzie taki jak ze słoika kupiony w sklepie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że majonez z białkami ma całkiem inną konsystencje. Ja akurat robię majonez z samymi żółtkami, bo i konsystencja i smak (jest inny) bardziej mi odpowiadają. Robię go bardzo podobnie do Ciebie, ale nie dodaje octu winnego, bo z octem nie za bardzo mi smakuje i dodaje więcej soku z cytryny.
OdpowiedzUsuń