"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 12 kwietnia 2014

Frittata - bardzo pożywny omlet z dodatkami

Frittata z boczkiem, suszonymi pomidorami, cebulką, zielonym groszkiem i sytym makaronem to bardzo pożywne proste danie. Te dodatki, które zastosowałam w tym omlecie to jedna z wielu opcji bowiem wykorzystać można do tego dania wszystko co macie w lodówce i co lubicie w dowolnych kombinacjach. Polecam :)

Frittata


Składniki :

  • 150 g makaronu (nitki, spaghetti,...)

  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku

  • ok 2 łyżki oliwy

  • 100 g boczku wędzonego parzonego

  • 1 cebulka

  • kilka cząstek suszonych pomidorów w oleju

  • 4 jajka

  • sól i pieprz mielony do smaku

  • 50 g startego żółtego sera


 

Makaron dobrze jest ugotować wcześniej, żeby był dobrze odsączony z wody. Tak samo postąpić z mrożonym groszkiem - obgotować go 2 minuty i odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę (lub olej), podsmażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w kostkę cebulkę i suszone pomidory. Dodać przygotowany zielony groszek i makaron. Wszystko wymieszać i chwilkę smażyć żeby wszystkie składniki były gorące. W misce roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Zalać nimi wszystkie składniki na patelni, przykryć pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Po 3-4 minutach posypać wierzch startym serem, ponownie przykryć i smażyć tak długo aż ser się rozpuści a jajka będą ścięte. Podawać na gorąco lub na zimno. Można polać ketchupem lub innym ulubionym sosem. Proste, syte, pyszne. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz